Bănci și Asigurări

Guvernatorul BNR îi atenţionează pe cei care se reped să ia credite în valută, considerând că sunt mai ieftine: Dobânzile atât la euro, cât şi la dolar vor mai creşte!

Guvernatorul BNR îi atenţionează pe cei care se reped...

Autor: Claudia Medrega

20.05.2023, 10:12 11497

Creditarea în valută a ajuns la o creştere anuală de peste 30% la final de T1/2023, de 10 ori mai mare decât viteza creditării în lei.

Există semnale că Banca Centrală Europeană (BCE) şi FED (Rezerva Federală; SUA) vor mai majora dobânzile, astfel că trebuie să fie atenţi cei care se reped să ia acum credite în valută, considerându-le mai ieftine, atenţionează Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. „BCE şi FED, aceste două institituţii, ca şi Banca Angliei, vor mai creşte dobânzile. Este o atenţionare pe care trebuie să o fac pentru cei care se reped acum să ia credite în valută, considerând că sunt mai ieftine. Dobânzile atât la euro, cât şi dolar vor mai creşte”, a atenţionat vineri guvernatorul BNR la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Acum, dobânda de referinţă a BCE este de 3,25%, în SUA dobânda a fost dusă de FED la 5%, iar în Marea Britanie este de 4,25%. În România, în lupta cu inflaţia BNR a majorat dobânda-cheie de nouă ori, până la 7%, iar la ultimele trei şedinţe de politică monetară din 2023 nivelul a fost menţinut. Inflaţia este aşteptată să coboare la 7,1% la finalul anului. Creditarea în valută a accelerat, în timp ce finanţările în lei au frânat după creşterea dobânzilor. Creditarea totală în valută a ajuns la un ritm anual de creştere de peste 30% la final de T1/2023, de 10 ori mai mare decât viteza creditării în lei. Creditele corporate în valută au avut un plus de 47%.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro