Bănci și Asigurări

Intervenţiile BNR au ridicat piaţa valutară la peste 41 mld. euro

Intervenţiile BNR au ridicat piaţa valutară la peste 41 mld. euro

Foto Silviu Matei

Autor: Voican Razvan

13.06.2012, 00:03 340

Orice lună de stres pentru leu este asociată în mod obişnuit cu o creştere vizibilă a volumelor tranzacţionate pe piaţa valutară, iar luna mai 2012 nu a făcut excepţie, consemnând vârful anului cu un total de 41,6 mld. euro.

În lunile precedente în care cursul se mişca imperceptibil în ritmul doi paşi înainte - unu înapoi, şi volumele schimburilor valutare staţionau într-o marjă de 32 - 35 mld. euro. Odată ce stresul venit din exterior şi-a făcut simţite efec­tele pe piaţă prin creşterea cererii de valută, au urcat şi volumele, iar în spatele acestor creşteri a fost uşor ghicită prezenţa băncii centrale.

De obicei BNR se ferea să discute despre presupusele sale intervenţii valutare, însă scenariile de depreciere puternică a leului vehiculate pe piaţă în ultima vreme au încurajat banca centrală să-şi asume mai deschis regimul de flotare controlată a cursului, regim care presupune explicit intervenţii pentru întreţinerea echilibrelor. Mai mult, BNR a descurajat ferm prognozele de creştere a cursului la 5 lei/euro.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Vârful anului pe piaţa valutară în mai: tranzacţii de 41,6 miliarde de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO