Bănci și Asigurări

Millennium a crescut creditarea, dar pierderile s-au adâncit

Foto Victor Ciupuliga

Foto Victor Ciupuliga

Autor: Ciprian Botea

02.04.2013, 00:06 1034

Millennium Bank, subsidiara locală a grupului portughez cu acelaşi nume, a raportat anul trecut pierderi de 23,8 milioane de euro, cu o treime peste nivelul din 2011, după creşterea puternică a provizioanelor în ultimul trimestru, potrivit datelor publicate de grupul portughez.

Banca raportase după primele nouă luni o pierdere în scădere, de 10 mil. euro, dar rezultatul negativ s-a adâncit în ultimul trimestru după un audit special cerut de BNR, care a forţat multe bănci să-şi ajusteze nivelul garanţiilor şi să constituie provizioane suplimentare pentru a acoperi eventualele pierderi din credite neperformante.

„Creşterea pierderilor se datorează nivelului ridicat de provizionare. Cos­tu­rile operaţionale au scăzut pentru al treilea an consecutiv datorită politicii stricte de control al cheltuielilor“, potrivit unei prezentări a grupului. Cheltu­ie­lile operaţionale au scăzut cu 12% anul trecut, până la 34 mil. euro. Conco­mitent, veniturile operaţionale au crescut cu echivalentul a un milion  de euro şi au ajuns la 31 mil. euro.

Veniturile mai mari vin în contextul în care Millennium Bank şi-a majorat cu 10% portofoliul de credite, până la 436 mil. euro. Spre comparaţie, la nivelul întregului sistem bancar creditarea a stagnat anul trecut la echivalentul a 51 mld. euro. Depozitele atrase de la clientelă au crescut în acelaşi timp cu peste 13%, la 311 mil. euro.

Totodată, Millennium şi-a majorat cu 80% expunerea pe titluri de stat româneşti, până la 88 mil. euro. Cea mai mare parte a titlurilor din portofoliu au scadenţa mai mică de un an. Ultimul trimestru a marcat însă o schimbare de direcţie în ceea ce priveşte politica de investiţii în titluri de stat, valoarea portofoliului scă­zând cu 11% faţă de nivelul record de 99 mil. euro atins la sfâr­şitul lunii septembrie.

Millennium a intrat pe piaţa din Româ­nia abia în toamna lui 2007 şi se află încă în perioada de dezvoltare, având estimări de trecere pe profit anul acesta. Iniţial, portughezii îşi propuseseră să intre pe profit în 2011, dar în fiecare an, cu atât mai mult cu cât a venit şi criza, banca a înregistrat pierderi de zeci de milioane de euro, care au fost acoperite prin injecţii de capital.

Subsidiara locală a portughezilor este una dintre băncile mici din piaţă, cu o cotă de sub 1% la active. Banca opera la sfârşitul lunii decembrie printr-o reţea de 65 de sucursale şi agenţii şi avea 639 de angajaţi. Anul trecut, Millen­nium a închis o singură sucursală, în timp ce numărul angajaţilor a scăzut cu 51.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO