Bănci și Asigurări

Planurile Bancii Transilvania pentru acest an: investitii de 11 milioane de euro si o retea de 180 de unitati

29.03.2005, 00:00 18

Banca Transilvania va investi aproximativ 11 milioane de euro pe parcursul acestui an, fondurile urmand sa finanteze atat dezvoltarea retelei de sucursale, cat si a portofoliului de servicii si produse.



"InvestiTiile pe ansamblul bancii vor totaliza anul acesta cel putin 11 milioane de euro. Banii vor merge in dezvoltarea infrastructurii, a retelei IT, precum si spre subsidiarele bancii, urmand sa lansam in viitorul apropiat o divizie de asset-management", a declarat Robert Rekkers, directorul general al bancii.



Banca Transilvania a deschis, luni, cea de-a sasea sucursala din Bucuresti si doreste ca pana la sfarsitul anului sa detina cel putin 22 de sucursale si agentii in Capitala, a mai declarat Robert Rekkers.



"Unul din obiectivele anului 2005 este sa devenim mai puternici in zone foarte importante din Bucuresti. La finele anului trecut, aveam in Capitala cinci sucursale, zece agentii si o unitate BT Cafe", a spus Rekkers.



El sustine ca reteaua se va extinde in acest an cu 50 de unitati, de la nivelul de 131 de locatii cat este in prezent. Directorul bancii considera ca este posibil ca pana la sfarsitul anului reteaua teritoriala sa cuprinda 180 de agentii si sucursale, in conditiile in care majoritatea spatiilor vor fi inchiriate. In viitorul apropiat BT va inaugura trei sucursale in Tecuci si inca doua in Galati.



"Avem sprijin important de la actionari si ma refer la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Financial Corporation  (IFC), care va deveni un partener strategic important", a adaugat Rekkers.



De asemenea, Rekkers a anuntat extinderea conceptului BT Cafe, ca forma de promovare a activitatii bancii, si in Constanta, Cluj-Napoca si Timisoara.



Saptamana trecuta, Banca Transilvania a anuntat ca va emite obligatiuni convertibile in actiuni in valoare de 25 de milioane de dolari (19 mil. euro), 80% din suma urmand sa fie acoperita de International Finance Corporation (IFC - divizia de investitii a Bancii Mondiale), iar diferenta de actionarii existenti si terti. Emisiunea se va face cel mai probabil la inceputul lunii iulie, dupa trecerea la leul greu, a mai spus Rekkers.



Institutia intentioneaza, pe de alta parte, sa isi majoreze capitalul social cu 915,993 miliarde de lei (aproximativ 25 mil. euro), prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul net, primele de emisiune intregral incasate si noi aporturi din partea actionarilor.



La Adunarea Generala a Actionarilor care va avea loc pe 12 aprilie se va analiza si propunerea de majorare a capitalului prin emisiunea de noi actiuni. Pentru fiecare zece actiuni existente banca va emite una noua, actionarii avand drept de preemtiune, la un pret de 4.000 de lei pentru o actiune.



In prezent, banca are un capital social de 1.335 mld. lei (36,6 mil. euro). Principalul actionar este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o participatie de 15% din capital.



Banca Transilvania a raportat pentru anul trecut un profit net de 608 miliarde lei (echivalentul a 15 milioane de euro), in crestere cu 30% in lei fata de rezultatul raportat in 2003.



Activele totale ale bancii au ajuns la sfarsitul lui 2004 la 26.039 de miliarde de lei (675,5 milioane de euro), in crestere cu 83% in lei fata de decembrie 2003. Fondurile proprii totalizau 3.018 miliarde de lei.



Ieri la bursa actiunile bancii au scazut cu 12% ajungand la 12.000 de lei.



 



Tinta ambitioasa pentru noul card Visa Gold



Banca Transilvania a lansat ieri oficial cardul Visa Gold, produs premium cu care isi propune sa atraga pana la sfarsitul acestui an 5.000 de clienti. Aceasta in conditiile in care numarul total de carduri Visa Gold emise pana la sfarsitul anului trecut de bancile romanesti era de aproximativ 800.



"Ne-am propus un target ambitios, de 5.000 de astfel de carduri vandute pana la sfarsitul lui 2005. Avand insa in vedere ca in perioada scurta de cand oferim acest card am atras 200 de clienti, credem ca este posibil", a declarat Gabriela Nistor, director al directiei Vanzari Carduri si Dezvoltare Produse.



Banca Transilvania este a patra banca din sistem care ofera carduri Visa Gold, acest segment fiind abordat abia in a doua jumatate a anului trecut, a declarat Catalin Cretu, Area Manager Romania&Bulgaria, Visa International.



"Aceasta piata are un potential foarte mare de dezvoltare, in conditiile in care pana in decembrie 2004 au fost emise in Romania 788 de carduri Visa Gold, iar ponderea acestor produse in portofoliul unei banci ar trebui sa fie de 10% -20%", a mai spus Cretu.



Banca Transilvania tinteste prin acest produs clientii cu venituri lunare certe mai mari de 1.600 de euro. Cardul, denominat in lei, ofera o linie de credit cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de euro (echivalent in lei). Banca percepe pentru sumele utilizate o dobanda de 28% pe an, insa ofera o perioada de gratie de 55 de zile. Posesorul trebuie sa ramburseze lunar 10% din sumele utilizate. Cardul are atasate o serie de servicii, printre care mai multe asigurari pentru calatorii, si asistenta in regim de urgenta, inclusiv eliberarea de numerar.



Pentru cumpararile de la comercianti banca nu percepe comision, insa aplica o cota de 1% pentru fiecare operatiune de retragere de numerar. De asemenea, clientii vor plati o taxa de deschidere de un milion de lei si un comision de gestiune de doua milioane de lei pe an. Pentru retragerile in valuta efectuate in strainatate, banca percepe un comision de 2% din valoarea tranzactiei.



Banca a emis pana in prezent 500.000 de carduri (corespunzator unei cote de piata de 8%) si spera sa isi depaseasca pana la sfarsitul acestui an 630.000 de unitati.



 



BT Asigurari isi majoreaza capitalul



BT Asigurari Transilvania (fosta SAR Transilvania) a anuntat ca intentioneaza sa-si majoreze capitalul social pana la valoarea de 200 miliarde de lei (5,5 milioane de euro la cursul zilei). Majorarea a fost aprobata de Adunarea Generala a Actionarilor pe 24 martie si va fi operata prin emiterea de noi actiuni. Operatiunea va fi finalizata, potrivit directorului general adjunct Ioan Vreme, pana la data de 30 aprilie a anului curent. In proportie de 48,4% (57 miliarde de lei sau 1,5 milioane de euro), capitalul va fi marit pe baza dividendelor capitalizate din 2004, iar restul capitalului necesar (60,7 miliarde de lei sau 1,6 milioane de euro) va fi asigurat prin aportul in numerar al actionarilor, a specificat Ioan Vreme. Compania a raportat pentru anul trecut prime brute subscrise in valoare de 8,7 milioane de euro (353, 82 miliarde de lei), in crestere cu 42,6% fata de subscrierile inregistrate la finele lui 2003. In portofoliul BT Asigurari domina, in proportie de peste 95%, politele de asigurari generale. Din totalul portofoliului, aproape 57% reprezinta asigurari auto (Casco), care au inregistrat o crestere de 25%, in euro, comparativ cu 2003. Cel mai dinamic segment au fost insa asigurarile RCA, care au crescut cu 78,2% in euro (92% in moneda locala), pana la 988.500 euro (40 miliarde de lei). Din februarie acest an, compania a inceput sa vanda si polite Carte Verde. Asiguratorul, cu sediul central la Cluj-Napoca, a platit anul trecut daune si indemnizatii brute in suma de 4,4 milioane de euro, cu 76% peste nivelul daunelor din 2003. "Ne dorim o crestere de 86% pe asigurari generale in 2005", a declarat directorul general adjunct Ioan Vreme. Pentru anul in curs, Ioan Vreme preconizeaza o crestere importanta pe segmentul politelor auto - "cei trei mari piloni ai asigurarilor din Romania, RCA, Casco si Carte Verde". "Si la nivel de asigurari de bunuri dorim o crestere substantiala, fiindca acestea sunt mai putin riscante", a mai precizat directorul general adjunct al BT Asigurari. BT Asigurari a incheiat 2004 cu un profit net de 1,4 milioane de euro, in crestere cu 85,6% fata de rezultatul net al exercitiului financiar anterior. Compania are la ora actuala un capital social de 82,3 miliarde de lei (2,2 milioane de euro), controlat in proportie de 86% de Banca Transilvania.



liviu.chiru@zf.ro ; ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO