Bănci și Asigurări

"Un pic" de panica pe piata monetara

24.02.2006, 21:10 17

Lipsa de informatii privind modul de garantare a creditelor lombard (facilitati de credit pe termen scurt pentru crize de lichiditate) acordate de BNR a determinat ieri cresterea dobanzilor pe termen scurt pe piata monetara pana la 18%-24% pe an. Asemenea niveluri nu au mai fost vazute de la inceputul lui 2004.

Prin facilitatea de credit, BNR ofera finantari pe termen de o zi la o dobanda de 14% pe an. In mod normal, acesta ar trebui sa fie pragul superior pana la care dobanzile pot urca in piata.

"A fost un pic de panica", spune un dealer, in conditiile in care nu era clar daca facilitatea de credit lombard acordat pe o zi poate fi garantata numai cu titluri de stat sau pot fi utilizate si certificatele de depozit la trei luni (CD), emise chiar de BNR. Cum titlurile de stat au devenit practic o raritate, dupa ce Finantele au redus semnificativ volumul fondurilor atrase din piata, bancile comerciale s-au vazut puse in situatia de a nu avea cu ce sa garanteze creditul la BNR.

"S-a platit si 24% pe an. Uterior s-a confirmat oficial ca pot fi folosite si CD-uri iar piata s-a calmat", spune un alt dealer. Spre sfarsitul sedintei de tranzactionare dobanzile pe o zi coborasera deja la 12%-20% pe an.

"Probabil ca de maine o sa vedem din nou dobanzile in piata apropiate de nivelul dobanzii de interventie, de 8,5% pe an", mai spune dealerul.

Bancile au fost prinse pe picior gresit, cererea mai mare specifica sfarsitului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii (RMO) cumulandu-se cu cea din partea companiilor, care au acum de facut plati catre buget, intr-un moment in care BNR a atras lichiditati importante din piata.

La ultimele licitatii banca centrala a atras in proportii mari lichiditatea din piata, iar la operatiunile de la inceputul saptamanii a acceptat chiar 100% din ofertele bancilor. Aceasta in conditiile in care, probabil, multi jucatori au supralicitat.

Euro a continuat sa se aprecieze usor si ieri, cursul oficial urcand cu 0,16 bani, pana la 3,5061 lei pentru un euro. Pe piata valutara cotatiile au osicilat ieri intr-o banda ingusta, in jurul nivelului de 3,5050/3,5100 lei pentru un euro, unde ajunsesera in sedinta de miercuri.

Dealerii spun ca aceasta corectie vine in conditiile in care unele banci au preferat sa vanda valuta pentru a acoperi nevoia de lei zilele trecute, indiferent de preturi, iar acum isi inchid pozitiile.

Aceste operatiuni au permis practic transferul costului de atragere de lichiditati in lei de pe dobanda pe curs, jocul permitand chiar si obtinerea unui mic profit. Asteptarile jucatorilor converg insa catre continuarea aprecierii leului.

In pofida corectiei inregistrate de curs, leul isi conserva un stoc de apreciere fata de euro de aproape 4% fata de cotatiile consemnate in octombrie 2005, respectiv de 3,5% in raport cu dolarul american. In acelasi timp, au fost informate temerile unor banci privind o eventuala interventie a bancii centrale prin cumparari de valuta care sa franeze scaderea cursului. O asemenea miscare ar fi putin probabila in absenta unor incercari speculative ale jucatorilor de a provoca scaderi abrupte ale cotatiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO