Bănci și Asigurări

Restructurarea a marit profitul Raiffeisen la 53 mil. euro

Restructurarea a marit profitul Raiffeisen la 53 mil. euro

Click pentru imaginea marita

29.03.2007, 19:15 34

Raiffeisen Bank, a treia mare banca de pe piata, a obtinut anul trecut un profit net de 52,9 mil. euro, in crestere cu 1,1% fata de 2005, cele mai mari castiguri fiind inregistrate in semestrul doi 2006, dupa reorganizarea operatiunilor.
Profitul brut a inregistrat o majorare consistenta de 22,2%, insumand 61,1 mil. euro. 2006 a fost primul an in care Raiffeisen a platit impozit pe profit, anterior fiind scutita in contul pierderilor istorice preluate de la fosta Banca Agricola.
Peste 65% din profitul brut al bancii a fost obtinut in a doua jumatate a anului, dupa ce organizarea pe structuri geografice a fost inlocuita cu una bazata pe linii de business, cu concentrare pe dezvoltarea unei forte de vanzari cu competente specializate.
"Schimbarile pe care le-am implementat la inceputul anului au afectat rezultatul pe primul semestru, insa al doilea semestru ne-a confirmat ca specializarea retelei pe segmentele de corporate si retail are un impact pozitiv si imediat asupra rezultatelor bancii", a declarat Steven van Groningen, presedinte&CEO al Raiffeisen Bank.
El a remarcat cresterea activelor cu cate un miliard de euro in ultimii patru ani, pana la aproape 4,1 mld. euro in 2006, fara a include "creditele pe care am fost nevoiti sa le contabilizam in strainatate". Conform datelor publicate la Viena de banca-mama, exportul net de credite al Raiffeisen Bank Romania a fost anul trecut de circa 500 mil. euro din cauza plafonului impus de BNR creditarii in valuta, dar care a fost ridicat la 1 ianuarie. Bancile locale ar putea insa continua sa transfere credite mari in bilanturile bancilor-mama pentru a putea oferi preturi competitive, in ciuda rezervelor minime obligatorii pe care BNR refuza sa le reduca.
Numarul de unitati ale Raiffeisen l-a depasit in premiera pe cel de 225 mostenit in 2001 de la Banca Agricola si a ajuns la 265. Majoritatea agentiilor noi au fost deschise tot in a doua jumatate a anului, dupa restructurare. Dimensiunea retelei Raiffeisen este insa mult in urma celei a BRD (peste 600) si BCR (481), motiv pentru care banca si-a programat accelerarea ritmului de extindere cu circa 100 de unitati noi pe an.
In ciuda extinderii, banca a reusit sa reduca in continuare ponderea costurilor in totalul veniturilor, de la 76,7% in 2005 la 68% in 2006. "Nu ne oprim aici", spune Van Groningen. Reducerea a fost posibila in contextul in care numarul de angajati a fost chiar ajustat usor pana la 4.770, deschiderea de noi unitati fiind sustinuta pe seama salariatilor disponibili in urma centralizarii unor activitati precum functiile de creditare si procesarea anumitor tranzactii. Totusi, Raiffeisen si-a deteriorat rentabilitatea capitalului propriu inainte de impozitare de la 24,6% in 2005 la 20,1% in 2006.
Consolidarea fortei de vanzari prin introducerea unui sistem de salarizare in functie de performantele directe a permis cresterea vanzarilor incrucisate de produse si servicii, rezultand o majorare cu 33% a veniturilor nete din comisioane. Veniturile din dobanzi au crescut cu 21,5%, in timp ce cheltuielile operationale s-au majorat cu 16,3%.
Steven van Groningen afirma ca dupa restructurarea de anul trecut si dupa completarea pachetului de produse si servicii cu Internet banking-ul pentru clientii persoane fizice, banca este in pozitia de a accelera din nou cresterea, insa nu la orice pret. Raiffeisen (8% cota de piata) vede BRD distantandu-se rapid in fata sa (16,3% cota de piata), insa inca o separa o anumita distanta de viitoarea banca UniCredit Tiriac (6,8% cota de piata), care va ocupa pozitia a patra.
"Cota de piata ramane un factor important, insa nu trebuie sa-i exageram aceasta importanta. Nu merita sa compromitem profitabilitatea pentru a cumpara cota de piata, asa cum fac in prezent unele banci. Tinta noastra va fi sa marim si activele, si profitabilitatea in acelasi timp", a declarat Van Groningen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO