Burse - Fonduri mutuale

Alro s-a înţeles cu EximBank pentru atragerea de împrumuturi în valoare de 50 de milioane de euro

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Adrian Cojocar

20.01.2014, 21:12 435

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), parte a grupului Vimetco, controlat de miliar­da­rul rus Vitali Maşiţki, a încheiat recent un acord de finanţare în valoare de 50 milioane de euro cu banca de stat EximBank pe o perioadă de 25 de luni, cu po­si­bi­litatea de prelungire pe o perioadă mai lungă de timp.

Împrumutul este destinat finanţării activităţii curente a Alro şi emiterii de scrisori de garanţie bancară şi acreditive pentru contractele încheiate de companie.

„Industria în care activăm este direct şi permanent influenţată de factori interni sau externi pe care nu îi putem controla. De aceea trebuie să investim continuu pentru a putea face faţă provocărilor care apar. Am implementat noi soluţii de reducere a costurilor şi ne-am axat pe creşterea vânzărilor pentru produsele cu valoare adăugată mare pentru a ne menţine competitivitatea“, spune Marian Năstase, preşedintele Alro în comunicatul publicat pe bursă de repre­zen­tanţii companiei.

În ultimii doi ani producătorul de aluminiu a înregistrat pierderi pe fondul majorării costurilor energetice şi problemelor avute în alimentarea cu energie ca urmare a stării de forţă majoră în care s-a aflat Hidroelectrica.

Producătorul de aluminiu a încheiat în 2012 un nou acord cu Hidroelectrica pentru livrarea unei cantităţi de circa 3 TWh de energie până în anul 2018.

Alro s-a angajat să plătească către Hidroelectrica un preţ cuprins între 180 şi 220 de lei pe MWh, în funcţie de cotaţiile la aluminiu şi cursul leu/dolar, în creştere semnificativă faţă de nivelul de circa 130 de lei pe MWh plătit în 2011.

Alro a fost obligată să accepte un preţ semnificativ mai ridicat în condiţiile în care nu are alternative de alimentare cu energie, Hidroelectrica având o poziţie de monopol pe piaţă şi producătorul de energie intrase în insolvenţă, iar administratorul judiciar avea puterea de a rupe contractele.

Costurile suplimentare pentru energie şi preţurile în scădere la aluminiu au afectat de asemenea afacerile şi profitabilitatea companiei, care a raportat în 2012 prima pierdere din ultimul deceniu, care s-a cifrat la 155 milioane de lei, faţă de un profit de 228 milioane de lei în 2011. În primele nouă luni ale anului trecut Alro a continuat să consemneze pierderi de circa 21 milioane de lei (4,8 milioane de euro) şi afaceri în scădere cu 11%, de 1,55 mld. lei (352 milioane de euro).

În prezent o tonă de aluminu se tranzacţionează la Londra la un preţ de 1.766 de dolari, faţă de peste 2.000 de dolari/tonă în urmă cu un an şi circa 2.200 acum doi ani.

Pentru a contracara efectele negative asupra profitabilităţii, Alro şi-a propus să continue strategia de axare pe produse cu valoare adăugată mare, care sunt şi mai profitabile pentru companie. Re­cent, Alro a finalizat o investiţie de circa 44 de milioane de lei pentru creşterea competitivităţii, proiect cofinanţat de Uniunea Europeană.

Ultima tranzacţie cu acţiunile Alro Slatina s-a realizat pe bursă la un preţ de 1,67 lei/unitate, nivel la care compania este evaluată pe bursă la circa 262 milioane de euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.01.2014

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO