Burse - Fonduri mutuale

Brokerii visează la o perioadă îndelungată de creşteri

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

05.01.2011, 23:50 19

Bursa a scăzut nesemnificativ miercuri, cu 0,09%, după cincişedinţe consecutive de creştere, însă foarte puţini investitori aufost dispuşi să intre la tranzacţionare, astfel că lichiditateapieţei acţiunilor a fost limitată la 16,8 milioane lei.

În precedentele cinci şedinţe, indicele general al bursei,BET-C, a avansat cumulat cu 3,8%. Punctul minim al indiceluigeneral a fost atins la ora 11:00, însă de la acest moment piaţa arevenit uşor spre nivelul de la finalul şedinţei precedente.

Mihai Mureşian, trader la firma de brokeraj Intercapital Invest,crede că linia ascendentă a pieţei din ultimele şedinţe a fostdeterminată de reintrările uşoare în piaţă ale unor investitoricare au stat în expectativă şi au reînceput să-şi formezeportofoliile.

"Acţiunile tranzacţionate pe piaţa noastră au avut în ultimeleluni o evoluţie în lateral (cu creşteri uşoare, urmate de scăderireduse - n.r.), iar faptul că unele dintre ele au început să spargăîn sus acest canal cred că le-a atras atenţia mai alesspeculatorilor. Este posibil ca acesta să fie începutul uneiperioade îndelungate de creşteri, dacă piaţa va reuşi să se menţinăîn această tendinţă după perioada de acumulare în care a evoluatpână în prezent", a declarat el.

Mureşian spune că pentru confirmarea ideii de revenire a pieţeipe creştere sunt necesare intrări noi de bani în piaţă, care vorveni odată cu listarea Fondului Proprietatea.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în imediara apropierea ultimelor cotaţii de marţi, iar titlurile celor cinci societăţide investiţii financiare (SIF) au dus indicele BET-FI cu 0,83% subnivelul de la finalul sesiunii anterioare.

Lichiditatea pieţei acţiunilor, de 16,8 milioane lei (3,9milioane euro), a fost cu 45% mai mare decât valoarea cumulată atransferurilor de marţi, de 11,6 milioane lei (2,7 milioane euro).Rulajul bursei a fost asigurat în proporţie de 50% de tranzacţiilecu acţiuni BRD (BRD) şi SIF Oltenia (SIF5) cu operaţiuni de 5,8milioane lei şi, respectiv, 2,5 milioane lei.

Cel mai mare pachet de acţiuni BRD a fost cedat cu puţin înaintede ora 11:00, pentru 4,8 milioane lei. Operaţiunea a fost efectuatăla 12,5 lei, preţ cu 0,64% peste ultima cotaţie de marţi.

Ulterior au fost realizate transferuri cu volume reduse deacţiuni BRD, iar preţurile au revenit la nivelul de la finalulşedinţei precedente. Cea mai recentă tranzacţie cu titlurile bănciia fost realizată la 12,45 lei, preţ în creştere cu 0,24%. Pe dealtă parte, acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu 0,55%, la 1,27lei.

Pe piaţa obligaţiunilor a fost realizată o tranzacţie cu titluride stat în valoare de 4,8 milioane lei (1,1 milioane euro).Totodată, unii investitori au transferat şi unităţi de fond,produse structurate şi contracte futures în valoare cumulată de 1,2milioane lei (287.000 de euro).

Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 22,8 milioane lei(5,3 milioane euro).

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele mature din Europaerau în scădere cu până la 1,1%, linia fiind urmată şi demajoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, careînregistrau corecţii cuprinse între 0,7% şi 2%. Piaţa din Sloveniaavansa, însă, cu 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO