Burse - Fonduri mutuale

Cate actiuni gratuite va da anul acesta Banca Transilvania

01.02.2008, 20:09 317

Banca Transilvania (TLV), cea mai mare banca cu capital privat majoritar romanesc, ar putea sa distribuie actiuni gratuite reprezentand mai mult de jumatate din numarul actual de actiuni, in conditiile in care a raportat anul trecut un profit net record de 340 mil. lei (102 mil. euro), de aproape trei ori mai mare decat in 2006.
Brokerii se asteapta ca banca sa continue politica de capitalizare a profitului, in conditiile in care criza de lichiditate de pe pietele de capital nu-i permite sa se decapitalizeze distribuind dividende.
"Cred ca Banca Transilvania va acorda peste jumatate din profitul pe anul trecut sub forma de actiuni gratuite. Dividendele nu-si au rostul, pentru ca nu este cazul sa se decapitalizeze", considera Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Reprezentantii bancii sustin ca nu s-a discutat in Consiliul de Administratie modul de repartizare a profitului pe anul trecut, dar ca politica de actiuni gratuite de pana acum a fost apreciata de catre actionari si ar fi de preferat sa fie continuata.
Anul trecut, Banca Transilvania a capitalizat circa 70% din profitul net de 120 mil. lei obtinut in 2006 si prime de emisiune in valoare de 94,2 mil. lei, distribuind 45,3 actiuni gratuite la 100 de actiuni detinute anterior de investitori. De asemenea fiecare investitor a putut subscrie 10 actiuni noi la 0,35 lei, la fiecare 100 de actiuni detinute.
Pastrand proportiile de anul trecut, in acest an circa 238 mil. lei din profitul net de 340 mil. lei ar putea merge la investitori sub forma de actiuni gratuite. Adaugand si primele de emisiune in valoare de peste 98 mil. lei incasate in urma majorarii cu cash din 2007, numarul actiunilor gratuite distribuite in acest an ar putea ajunge la 3,36 de miliarde, fata de un numar actual de 6,11 miliarde de actiuni, fiecare investitor urmand sa primeasca circa 55 de actiuni gratuite la 100 de actiuni detinute.
Banca Transilvania a fost unul dintre cei mai activi emitenti de pe piata de capital, cresterea bancii bazandu-se in mare parte pe majorarile de capital realizate pe Bursa. In cei aproape zece ani de prezenta pe Bursa, Banca Transilvania a realizat 14 majorari de capital, ajungand in prezent la un capital social de 611 mil. lei (165 mil. euro).
Castigul record raportat anul trecut, precum si perspectiva actiunilor gratuite nu au putut impiedica scaderea actiunilor, in conditiile in care toata piata a scazut ieri pe fondul aprecierilor negative in legatura cu Romania emise de institutiile financiare si de rating internationale.
"Rezultatele Bancii Transilvania sunt foarte bune, dar nu ajung. Cel putin asa s-a vazut pe piata, unde actiunile au scazut. Investitorii nu mai tin cont de rezultatele financiare. Poate-si vor face calculele cand situatia de afara se va mai linisti, iar Bursa se va stabiliza", spune Adrian Ceuca.
Titlurile Bancii Transilvania au pierdut ieri 4,6%, dupa ce incepusera sedinta cu o crestere de pana la 3%. Capitalizarea bursiera a bancii a coborat astfel la 1,18 mld. euro.
Banca este controlata de un grup de oameni de afaceri din Cluj, printre care se numara presedintele acesteia, Horia Ciorcila. Cel mai important actionar este insa Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o participatie de 15%. SIF-urile controleaza circa 14,12% din actiunile bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO