Burse - Fonduri mutuale

Estimări negative la Transgaz: Venituri în scădere cu 11% şi un profit de 3 ori mai mic

Autor: Roxana Petrescu

02.02.2011, 23:45 25

Transgaz, compania naţională de transport al gazelor naturale,estimează pentru anul acesta o evoluţie negativă a principalilorindicatori financiari, firma mizând pe venituri în scădere cu 11%şi un profit net de aproape 3 ori mai mic comparativ cu celraportat anul trecut.

Astfel, într-un set de documente postat pe site-ul companiei,care urmează să fie discutat pe data de 2 martie când esteprogramată adunarea generală a acţionarilor, Transgaz crede căveniturile totale vor ajunge anul acesta la 1,25 mld. lei (circa300 mil. euro), cu 11% mai mici faţă de cele raportate anul trecut,potrivit bugetului rectificat. Totodată, firma ia în calcul unprofit de 113,9 milioane de lei (circa 27 de milioane de euro), de2,7 ori mai mic faţă de cel înregistrat în 2010. Mai mult, Transgaza programat cheltuieli pentru investiţii de 230,6 mil. lei (circa55 mil. euro) în acest an, mai mici cu 40% faţă de nivelul din2010, de 379,1 mil. lei.

Potrivit celor mai recente date furnizate de companie, pe listaproiectelor de investiţii pentru acest an este conductaGiurgiu-Ruse, care va lega sistemul românesc al gazelor cu cel dinBulgaria, termenul de finalizare pentru această investiţie fiindanul viitor. Investiţia vine după ce anul trecut, interconectorulArad - Szeged, care leagă sistemul de transport al gazelor naturaledin România cu cel din Ungaria, a fost pus în funcţiune, permiţândastfel realizarea unor importuri de gaze naturale din altă sursă înafară de Rusia.

Acţiunile Transgaz, listate la Bursa de Valori Bucureşti, auînchis şedinţa de marţi la un preţ de 280 lei pe unitate, înscădere cu 0,18%. Transgaz are o capitalizare de 3,29 miliarde delei, potrivit calculelor Mediafax. Potrivit unor informaţii recenteobţinute de Mediafax, furnizate de către Ministerul Economiei, unpachet suplimentar de 15% din titlurile transportatorului de gazenaturale ar urma să fie listat la bursă anul acesta, în lunaseptembrie.

Operatorul sistemului naţional de transport al gazelor estecontrolat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului deAfaceri, care deţine 73,5% din capital. Fondul Proprietatea are oparticipaţie de 14,9% din acţiuni, iar diferenţa aparţine maimultor acţionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO