Burse - Fonduri mutuale

Investitorii si-au amintit de Bermas

10.12.2003, 00:00 12

Actiunile producatorului de bere Bermas Suceava au urcat ieri cu 10% fiind cele mai tranzactionate de la Bursa. Indicii bursieri au consemnat ieri cresteri usoare, dupa mai multe zile de declin.
Actiunile producatorului de bere au inregistrat ieri operatiuni in valoare de 4,2 miliarde de lei, iar cotatia a urcat continuu pe parcursul sedintei, pretul ajungand la 17.000 lei/actiune. Brokeii spun ca explcatia cresterii actiunilor Bermas este aceeasi ca si in cazul cresterii generalizate de pe piata de luna trecuta: calculele investitorilor privind dividendele. "Investitorii se asteapta probabil la dividende semnificative din partea Bermas. Ca majoritatea companiilor detinute de salariati, Bermas a  repartizat in ultimii ani parti importante din profit drept dividende," a apreciat Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision. Salariatii companiei detin peste 50% din actiuni, atat individual cat si prin intermediul a doua asociatii. Valoarea de piata a Bermas la pretul de ieri este de 4,8 milioane de dolari.
Multe din companiile cotate au recuperat ieri o parte din scaderea din ultimele zile. Brokerii se astepata ca pana la finalul anului tendinta actiunilor sa fie una oscilanta, iar valoarea tranzactiilor sa scada traptat pe masura ce Bursa se apropie de vacanta.
SIF Transilvania a inregistrat pentru a doua zi consecutiv o valoare a tranzactiilor mai ridicata fata de o zi obisnuita, dar pretul a inregistrat de aceasta data o crestere. Cotatia de inchidere a actiunilor acesteia a fost de 4.000 lei/actiune, cu 1,3% fata de luni. Actiunile transferate au insumat 4 miliarde de lei. O crestere identica au inregistrat titlurile SIF Banat-Crisana, care au inregistrat operatiuni in valoare de 3,8  miliarde de lei. SIF Oltenia a casptigat 1,8% fata de pretul anterior, iatr cotatiile de inchidere ale SIF Moldova si Muntenia au ramas neschimbate, astfel ca indicele BET-FI a urcat cu 0,85 pana la 7.503 puncte.
Actiunile Petrom si cele ale Bancii Romane pentru Dezvoltare au ramas la cotatiile anterioare pe fondul unei evolutii linistite. Evolutia actiunilor Bancii Transilvania a fost si mai linistita, toate tranzactiile realizandu-se la acelasi pret, 4.100 lei/actiune, mai mare cu 1,2% decat cotatia de inchidere din ziua anterioara.
O crestere importanta a apartinut ieri actiunilor prducatorului de piese din cauciuc Rolast Pitesti, Actiunile acestuia au inregistrat un salt de aproape 7% pe fondul unei cresteri a numarului de actiuni tranzactionate. Cotatia de inchidere a actiunilor Rolast a fost de 1270 lei/acvtiune, iat titlurile transferate au insumat 729 milioane de lei.



Piata Rasdaq
Compania ruseasca Lukoil a finalizat ieri oferta publica de preluare pentru delistatea de la Bursa Electronica RASDAQ a actiunilor rafinariei Petrotel, dar nu a reusit sa atraga cea mai mare parte a actiunilor vizate de oferta.
Valoarea actiunilor transferate a fost de 1,7 miliarde de lei, reprezentand doar 0,3% din capitalul companiei, fata de 6,7% cat viza oferta. Lukoil a ajuns astfel sa detina 93,7% din actiunile rafinariei. Pretul oferit de rusi a fost de 6.064 lei/actiune, mai mic decat minimul inregistrat de actiunile Petrotel pe piata in ultimele 12 luni. Actiunile rafinariei vor ramane suspendate de la tranzactionare pana la data cand vor fi delistate efectiv de pe piata.
Titlurile producatorului de motoare electrice Ana Imep Pitesti au fost ieri cele mai tranzactioate de la categoria I, cu operatiuni in valoare de 590 milioane de lei. Pretul mediu a urcat cu 1,2% fata de ziua anterioara, dar nu a iesit din limitele in care oscileaza de cateva saptamani. Tranzactiile de marti s-au realizat la preturi cuprinse intre 2.400 si 2.500 lei/actiune.
Actiunile companiei de prelucrare a aluminiului Alprom Slatina au inregistrat o lichiditate mult mai redusa, dar au atins din nou maximul de 43.000 lei/actiune de la inceputul lunuii aprilie. Cresterea de ieri a cotatiei medii a fost de 2,4%.
Actiunile producatorului de gresie si faianta Sanex Cluj-Napoca au inregistrat operatiuni in valoare de 363 milioane de lei. Toate actiunile s-au transferat la acelasi pret, 2.200 de lei, iar cotatia medie a inregistrat o scadere nesemnificativa. Sanex este detinut in proportie de 67% de fondul de investtii Goodison Holdings, in timp ce SIF Muntenia detine un pachet de 8,5% din actiuni.
Actiunile companiei de distributie a medicamentelor Centrofarm Bucuresti au continuat cresterea pe fondul unei lichiditati relativ ridicate. Ieri s-au transferat actiuni in valoare de 224 milioane de lei, la pretul de 21.000 lei/actiune, cu 5% mai mare fata de valoarea din ziua precedenta.
Actiunile Companiei Hoteliere Intercontinental au continuat sa creasca ieri dupa scaderea abrupta provocata de vanzarea de catre APAPS a unui pachet de actiuni la un 250 de lei/actiune, pret cu 40% mai putin decat cotatia de pe piata. In cele 17 tranzactii de ieri s-au transferat titluri la preturi cuprinse intre 380 si 410 de lei, iar cotatia medie a castigat 6,7% fata de luni.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO