Burse - Fonduri mutuale

Investitorii vor putea paria pe evoluţia acţiunilor Bursei

Autor: Roxana Pricop

12.07.2011, 00:04 622

Investitorii vor putea specula evoluţia acţiunilor Bursei deValori Bucureşti (BVB) începând de vineri 15 iulie, când vor intrala tranzacţionare primele contracte de tip futures cu activ suportacţiunile BVB.

Societatea de brokeraj IFB Finwest va asigura lichiditatecontractelor în calitate de market maker pentru cele mai apropiatedouă scadenţe ale acestui contract futures.

Primele scadenţe disponibile pentru acest tip de contract suntseptembrie şi decembrie, ultima zi de tranzacţionare fiind a treiazi de vineri din luna de scadenţă. Fiecare contract futures are "înspate" 10 acţiuni BVB. Marja unitară este de 40 lei/contract.

Contractele futures sunt produse derivate prin care uninvestitor se angajează că cumpără/vinde activul suport la un preţşi dată dinainte stabilite. Acestea permit investitorului fie să seprotejeze de creşterea sau scăderea preţului activului suport, fiesă speculeze evoluţia cotaţiei activului suport.

Bursa de Valori Bucureşti, listată pe propria piaţă din 9 iunie2010, a fost unul dintre cei mai fierbinţi emitenţi din ultimul an,atrăgând interesul în special fondurilor străine de investiţii.Acţiunile BVB au crescut cu peste 50% de la listare până înprezent, achiziţia de acţiuni BVB fiind un pariu indirect pedezvoltarea pieţei româneşti de capital. Ieri acţiunile BVB auînchis la un preţ de 38,05 lei/titlu, în scă­dere cu 2,44%.Capitalizarea bursieră a BVB este de 292 milioane de lei.

Printre cele mai tranzacţionate contracte futures de la bursadin Bucureşti sunt cele cu activ suport perechea valutară euro/leu,aurul şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP). Luni 11 iulievaloarea totală a contractelor futures tranzacţionate a fost decirca 98.900 de euro.

De exemplu, în cazul contractului futures euro/leu cu scadenţape 16 decembruie 2011, achiziţia unui astfel de contract este unpariu că cotaţia valutară va ajunge pe 16 decembrie la un curs de4,2415 lei pentru un euro. Ieri cursul valutar a fost de 4,2272lei/euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO