Burse - Fonduri mutuale

Kazahii mai au nevoie de 1% din RRC ca sa delisteze compania

22.03.2010, 23:02 39

Grupul Rompetrol, controlat de compania kazaha KazMunaiGaz,stransese pana ieri circa 1,22% din actiunile Rompetrol Rafinare(RRC), in cadrul ofertei publice pe care o deruleaza pana vineri,26 martie, potrivit informatiilor furnizate de intermediarulofertei, BRD-SocGen.

Kazahii au ajuns astfel sa detina 94% din actiunile RompetrolRafinare si mai au nevoie de 1% pentru a depasi pragul de 95% carele permite sa delisteze compania de pe Bursa. Grupul Rompetrol acumparat in ultimele doua luni direct de pe Bursa 16,76% dinactiunile RRC pentru circa 65 mil. euro, dupa lansarea ofertei depreluare.

Un grup de sapte actionari minoritari, care detin potrivitpropriilor declaratii 2,5% din companie, se opune insa delistariiRRC sustinand ca pretul oferit de kazahi in oferta, 0,0751lei/actiune, este mult mai mic decat pretul la care se va faceconversia obligatiunilor detinute de statul roman in actiuni, incazul in care Rompetrol nu rascumpara toate obligatiunile, invaloare de 571 mil. euro.

"KazMunaiGaz cumpara de la actionarii minoritari actiuni lapretul de 0,0751 lei, pe care are posibilitatea sa le vandaulterior statului roman la un pret de 0,1061 lei (pretul deconversie al obligatiunilor in actiuni - n.red.), obtinand astfelun profit de 41,2%", spun minoritarii. Acestia mai considera ca ceamai buna solutie ar fi similara cu cea a situatiei actionariatuluiOMV Petrom, unde 7% din actiuni sunt detinute de actionariminoritari. In ultimele doua sedinte s-au transferat pe Bursa circa0,4% din actiunile RRC, fiind posibil ca unii investitori saincerce acumularea de actiuni pentru a bloca delistarea.

Kazahii, care au preluat controlul grupului Rompetrol in 2007,nu au vrut de la inceput sa faca oferta publica de preluare la RRC,ei fiind obligati insa sa initieze acest demers dupa ce CNVM a emisanul trecut o instructiune care obliga si actionarii indirecti saderuleze astfel de oferte. In cele din urma, oferta de preluare afost o oportunitate pentru kazahi de a-si consolida participatia laRompetrol Rafinare astfel incat in prezent ei pot pastra controlulrafinariei Petromidia achitand statului doar 100 mil. euro dintotalul de 571 mil. euro, cat este valoarea totala a emisiunii deobligatiuni. Daca nu ar fi derulat aceasta oferta, kazahii ar fifost obligati sa rascumpere minimum jumatate din obligatiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO