Burse - Fonduri mutuale

Parlamentul, la un pas să numească un inginer metalurgist vicepreşedinte la CNVM

Parlamentul, la un pas să numească un inginer metalurgist vicepreşedinte la CNVM

Autor: Roxana Daniela Pricop

21.09.2011, 00:06 1344

Alexe Gavrilă (foto) este singurul candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, cea mai importantă autoritate de pe piaţa de capital.

El aşteaptă validarea Parlamentului de mai bine de un an, în condiţiile în care funcţia de vicepre­şedinte, deşi rezervată PNL-ului, a fost disputată şi de partidul aflat la guvernare.

Ieri, plenul reunit al Parlamentului, întrunit pentru validarea în funcţie a noilor conduceri ale CSA, CNVM şi CSSPP, a decis să amâne pentru săptămâna viitoare supunerea la vot a candidaturilor.

Pentru funcţia de vicepreşedinte al CNVM, Alexe Gavrilă, vicepreşedinte la Consiliul Concurenţei şi absolvent al Facultăţii de Metalurgie din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti, este singurul candidat, fiind susţinut de PNL.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de supraveghere şi reglementare a pieţei de capital, a funcţionat fără unul dintre vicepreşedinţi din vara anului trecut, când mandatul lui Paul Miclăuş (susţinut de PNL) a expirat.

Conducerea Comisiei este puternic colorată politic, comisarii sunt sprijiniţi de câte un partid politic, numirea acestora fiind validată de plenul Parlamentului.

În iunie 2010, Alexe Gavrilă a fost validat de comisiile de buget-finanţe în funcţia de vicepreşedinte al Comisiei. În sesiunea din această vară, PDL a încercat să propună propriul candidat la conducerea Comisiei pe Sorin Florescu, şeful serviciului de inspecţii şi control al CNVM, în vârstă de 31 de ani, însă candidatura acestuia nu a trecut având în vedere că Alexe Gavrilă fusese deja validat de comisiile din cadrul Camerei Deputaţilor.

În prezent, Alexe Gavrilă deţine funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei din 2006 şi anterior a fost secretar general al Agenţiei Naţionale pentru Sport, consilier la Colegiul Naţional al Consilierilor Juridici, precum şi secretar general din 1998 până 2001 la Ministerul Tineretului şi Sportului. A absolvit cursurile Institutului Politehnic Bucureşti, Facultatea de Metalurgie. El nu are experienţă pe piaţa de capital. "Sper ca noul vicepreşedinte să pună investitorii, care sunt clienţii pieţei de capital, în centrul preocupărilor CNVM. Aş prefera însă ca conducerile autorităţilor de supraveghere a pieţelor de capital, a asigurărilor şi chiar a sistemului bancar să fie numite din rândul specialiştilor cu experienţă, după modelul managementului privat la companiile de stat", a spus Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC).

A doua funcţie de vicepreşedinte al CNVM este deţinută de Carmen Negoiţă (susţinută de PDL), al cărei mandat de cinci ani expiră în 2012. La nivel profesional, persoana care deţine funcţia de vicepreşedinte e responsabilă de supravegherea şi reglementarea pieţei locale de capital pe care activează circa 2.000 de profesionişti, 70 de companii listate pe piaţa principală, peste 20 de administratori care gestionează 60 de fonduri de investiţii cu active de 6,8 mld. lei, cinci SIF-uri cu active totale de 7,1 miliarde de lei, Fondul Proprietatea şi sucursala locală a Franklin Templeton, care gestionează activele de 15,3 mld. lei ale fondului, şi cei doi operatori de piaţă: Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Bursa din Sibiu (Sibex), precum şi depozitarele şi casele de compensaţie ale celor două burse.



Alexe Gavrilă, 53 ani, propus de PNL

Deţine funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei din 2006. Anterior, a fost secretar general al Agenţiei Naţionale pentru Sport, consilier la Colegiul Naţional al Consilierilor Juridici, precum şi secretar general din 1998 până 2001 la Ministerul Tineretului şi Sportului. A absolvit cursurile Institutului Politehnic Bucureşti, Facultatea de Metalurgie, precum şi un număr de cursuri de perfecţionare la Ministerul Muncii, dar şi cursuri postuniversitare la Academia de Poliţie şi Colegiul Naţional de Apărare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO