Burse - Fonduri mutuale

Patru bănci străine revin la Bucureşti pentru oferta Romgaz

Patru bănci străine revin la Bucureşti pentru oferta Romgaz

Foto Shutterstock

Autor: Andrei Chirileasa

09.12.2011, 00:06 677

Băncile americane JP Morgan, Citibank, Goldman Sachs şi Morgan Stanley s-ar putea înscrie la licitaţia pentru selectarea intermediarului ofertei publice iniţiale (IPO) prin care statul român îşi propune să listeze 15% din Romgaz Mediaş, cea mai profitabilă companie de stat.

Cele patru bănci au fost implicate şi în licitaţia pentru oferta Petrom, în care au fost învinse de ruşii de la Renaissance Capital, care au oferit un comision mult mai mic.

JP Morgan ar putea face consorţiu cu austriecii de la UniCredit, Citibank va merge cu Société Générale şi BRD, Morgan Stanley rămâne lângă Raiffeisen Capital&Investment, iar Goldman Sachs ar putea veni alături de Erste şi BCR, potrivit unor surse din piaţă. Brokerii de la Intercapital Invest caută să se lipească şi el de un consorţiu, au mai precizat sursele citate.

La oferta Petrom, Goldman Sachs a mers cu UniCredit, iar JP Morgan a fost alături de Erste şi BCR. Atunci, consorţiul Citi-SocGen-BRD a fost descalificat din cauză că a întârziat cu depunerea ofertei, iar JPMorgan-Erste-BCR a ieşit din cursă înainte de deschiderea ofertelor financiare. Morgan Stanley şi Raiffeisen au avut cea mai bună ofertă tehnică în oferta Petrom, dar au pierdut la comision. La licitaţia pentru Petrom au mai participat japonezii de la Nomura şi elveţienii de la UBS

Oferta Romgaz ar fi cea mai mare listare de până acum de pe bursa românească. Valoarea ofertei s-ar putea ridica la circa 400 mil. euro, luând în calcul evaluarea Romgaz din anuarul "Top 100 cele mai valoroase companii din România", publicat de ZF în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners.

Data limită pentru depunerea ofertelor este 29 decembrie, ora 12:00, la sediul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO