Burse - Fonduri mutuale

Petrom a infiintat firma de petrochimie

15.06.2007, 18:32 22

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, aflata in portofoliul grupului petrolier austriac OMV, a infiintat firma de petrochimie Petrochemicals Arges prin intermediul careia vor fi regupate toate activitatile de petrochimie pe care compania le deruleaza pe platforma de la Arpechim. Compania va incepe sa functioneze independent din a doua jumatate a anului acesta.
"Masura este parte a procesului de modernizare a Petrom si urmeaza tendintele internationale in domeniu, respectiv de a separa chimia de rafinare. In plus, aceasta decizie va permite managementului companiei nou infiintate sa se concentreze asupra posibilitatilor de a eficientiza si de a dezvolta aceasta activitate", a declarat Jeffrey Rinker, membru al Comitetului Executiv al Petrom, responsabil de activitatea de rafinare. Noua companie petrochimica, Petrochemicals Arges, va include instalatia de piroliza, extractia de aromatice, polietilena de joasa densitate si polietilena de inalta densitate si o serie de facilitati logistice. In cursul anului 2006, volumul vanzarilor de produse petrochimice a fost de 393.300 de tone, vanzari atat catre piata interna cat si pe pietele internationale - Turcia, Bulgaria, Ungaria, Polonia si Europa de Vest.
Salariatii care opereaza instalatiile petrochimice mentionate vor fi transferati catre noua companie, impreuna cu unitatile de mai sus. Petrochemicals Arges va incepe sa functioneze independent in trimestrul IV al acestui an.
Petrochemicals Arges va fi o companie detinuta de Petrom, care va fi reprezentat de catre Jeffrey Rinker, iar Mihai Sorescu va fi directorul general al noii companii.
Masura de separare a petrochimiei de restul activitatilor de rafinare de pe platforma Arpechim a fost luata inca din luna februarie, iar scopul acesteia este vanzarea ulterioara a companiei. Unul dintre posibilii candidati este combinatul chimic Oltchim, dar reprezentantii Petrom nu exclud si vanzarea catre alte companii. Deocamdata nu a fost stabilita o valoare a noii companii infiintate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO