Burse - Fonduri mutuale

Şeful SIF Oltenia: Valorificarea acţiunilor BCR rămâne o chestiune deschisă pentru 2012

Şeful SIF Oltenia: Valorificarea acţiunilor BCR rămâne o chestiune deschisă pentru 2012

Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia: Acţiunile BCR sunt acţiuni eficiente, care ne-au adus şi vor continua să ne aducă satisfacţii, astfel că rămân un plasament oportun şi important pentru portofoliul SIF Oltenia. Participarea la majorarea de capital de 138 milioane de euro este un demers înţelept şi benefic pentru societate. Cu 8 milioane de euro am reuşit să ne creştem cu 50% participaţia la BCR, respectiv cu 370 milioane de acţiuni. De la 652 milioane de acţiuni am ajuns să deţinem peste un miliard de acţiuni BCR.

Autor: Roxana Pricop

20.12.2011, 00:07 1429

Conducerea SIF Oltenia în frunte cu Tudor Ciurezu a primit mandat de la acţionari în septembrie să negocieze cu reprezentanţii Erste Group Bank, atunci acţionar cu 69,4% din capitalul BCR, modalităţile de lichidizare a acţiunilor pe care societatea le deţine la bancă. SIF Oltenia deţine peste 6% din capitalul BCR şi a semnat alături de alte trei SIF-uri un acord de principiu de vânzare a acţiunilor.

Din septembrie până în prezent, conducerea SIF-ului poartă negocieri intense cu reprezentanţii Erste, fără însă să ajungă în stadiul în care să semneze contractul de vânzare aşa cum au făcut celelalte SIF-uri.

Mai mult, SIF Oltenia a anunţat recent că a participat cu 37,1 milioane de lei (8,6 mil.euro) la majorarea de capital de 138 milioane de euro derulată de BCR.

"Acţiunile BCR sunt acţiuni eficiente, care ne-au adus şi vor continua să ne aducă satisfacţii, astfel că rămân un plasament oportun şi important pentru portofoliul SIF Oltenia. Participarea la majorarea de capital de 138 milioane de euro este un demers înţelept şi benefic pentru societate. Cu 8 milioane de euro am reuşit să ne creştem cu 50% participaţia la BCR, respectiv cu 370 milioane de acţiuni. De la 652 milioane de acţiuni am ajuns să deţinem peste un miliard de acţiuni BCR. Am reuşit să ne creştem participaţia la BCR pentru că nu toţi acţionarii au participat la majorare", a declarat Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia.

SIF Oltenia e singura dintre SIF-uri care a participat la majorare având în vedere că SIF Moldova şi SIF Transilvania au ieşit deja din acţionariatul BCR, iar SIF Muntenia şi SIF Banat au semnat contractul de vânzare şi mai au de încasat doar o parte din veniturile din tranzacţie. Grupul austriac Erste a anunţat că preluat aproape 20% din capital BCR de la patru dintre SIF-uri şi a ajuns în prezent la o participaţie de 88% din capitalul BCR.

"Fiecare SIF are propria strategie. Nu e nicio grabă să vindem acţiunile BCR, mai ales că Erste s-a angajat că orice facilitate acordată unei SIF în contractul de vânzare va fi automat acordată şi celorlalte. Valorificarea acţiunilor BCR rămâne o chestiune deschisă pentru noi în 2012 şi chiar 2013. Vrem să obţinem un preţ bun şi purtăm cu Erste negocieri în adevăratul sens al cuvântului, fiecare dintre noi îşi urmăreşte propriul interes. Trebuie însă adăugat că acţiunile BCR sunt un plasament eficient, la cea mai mare bancă din sistem şi eu nu văd economia României fără BCR. De asemenea, suntem la limita unui articol de lege care spune că nu putem vinde mai mult de 20% din activele contabile pe parcursul aceluiaşi an", a continuat Ciurezu. Celelalte patru SIF-uri au primit sau urmează să primească pentru 6% din BCR câte 1% din acţiunile Erste Bank şi lichidităţi de 123,6 milioane de lei, aceste condiţii fiind acceptate "de principiu" de SIF-uri încă din luna septembrie când au semnat un acord cu Erste.

Vânzarea de către SIF-uri a unui pachet cumulat de 30,12% din BCR către Erste este una dintre cele mai mari tranzacţii ale anului.

Miza tranzacţiei de vânzare a acţiunilor BCR devine şi mai mare având în vedere că investitorii vor putea în curând să deţină până la 5% din capitalul SIF-uri­lor, după ce pragul de deţinere a fost majorat pe 15 decembrie de plenul Camerei Deputaţilor.

"Majorarea pragului de deţinere este o voinţă a legislativului. Prefer însă să nu o comentez. S-a vorbit mult despre faptul că pragul de deţinere de 1% din capital ar fi vinovat de nivelul coborât la care se află preţul acţiunilor SIF-urilor. Cu toate acestea, eu cred că preţul unei acţiuni este dictat de gradul de rentabilitate al portofoliului unei SIF, de contextul general al pieţei şi mai puţin de pragul de deţinere. Iar acest lucru se vede deja pe Bursă: după creşterile din ziua majorării pragului, acţiunile SIF-urilor au revenit pe trend descendent", a explicat şeful SIF Oltenia.

Acţiunile SIF Oltenia se tranzacţionează la un preţ de 1,1 lei/titlu, faţă de o valoare unitară a activului net de 2,489 lei la finele lunii noiembrie, altfel spus discountul la tranzacţionare este de 56%. Pe 15 decembrie, ziua în care a fost votată majorarea pragului de deţinere, acţiunile SIF5 au crescut cu 12%, însă vineri 16 decembrie au revenit pe scădere cu un minus 1,6%, iar în şedinţa de luni au continuat să scadă cu circa 2%.

SIF Oltenia are active în portofoliu în valoare de 1,444 miliarde de lei provenind de la 112 societăţi.

"Anul viitor vom continua să fim la fel de activi cu investiţiile pe bursă. 2012 va fi un an foarte dificil, nu cred că există premise reale pentru creştere economică. Mai mult, mă aştept ca nici angajamentele de privatizare prin bursă luate de Guvern să nu se împlinească", a conchis preşedintele SIF5.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO