Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile tin in sah investitorii

28.04.2006, 00:00 12

SIF Transilvania nu a reusit sa adune ieri cvorumul necesar desfasurarii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA), iar investitorii si brokerii vor afla astazi daca majorarea de capital propusa de SIF se va realiza sau nu.

Cvorumul reunit ieri reprezinta 35,9% din capitalul social al SIF Transilvania, incluzand si voturile exprimate prin corespondenta, insa nimeni nu se astepta ca AGEA sa se desfasoare la prima convocare, fiind necesara in acest sens reunirea a 75% din actiunile emitentului. Pentru a doua convocare este suficient un cvorum reprezentand 50% din capitalul social, insa parerile brokerilor si investitorilor cu privire la posibilitatea reunirii acestui cvorum sunt in continuare impartite.

Pe ordinea de zi a AGEA se afla majorarea capitalului social al SIF Transilvania cu 27,3 mil. lei (7,8 mil. euro) prin incorporarea a peste 72% din profitul net obtinut anul trecut si emiterea de actiuni noi care vor fi distribuite in mod gratuit actionarilor.

aCred ca exista sanse ca AGEA sa se desfasoare maine, avand in vedere ca din cei 35,9% din capitalul social reuniti astazi majoritatea este reprezentata de voturile prin corespondenta. Investitorii importanti, care nu se asteptau ca AGEA sa se poata desfasura astazi, nu cred ca au venit la prima convocare, iar cu aportul acestora este posibil sa se intruneasca cvorumul necesar?'', a declarat Marius Veltan, directorul de operatiuni al Carpatica Invest.

Totusi, surse din interiorul SIF Transilvania spun ca acesti 35,9% din capitalul social cuprind atat voturile exprimate prin corespondenta, cat si mandate de reprezentare. Acelesi surse au spus ca este dificil de estimat daca se va reusi atingerea pragului de 50% necesar pentru desfasurarea AGEA.

Celelalte SIF-uri, care nu au fost suspendate de la tranzactionare ieri, au inregistrat usoare cresteri dupa publicarea pe Bursa a acestui anunt, dupa ce incepusera sedinta pe scadere. Pe final insa, avansurile s-au estompat, indicele BET-FI inchizand sedinta cu un plus de doar 0,16%.

SIF-urile au realizat de altfel circa 60% din rulajul total din piata, in conditiile in care lichiditatea a fost foarte redusa din cauza ca multe din companiile importante au fost suspendate pentru desfasurarea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA). Valoarea totala a tranzactiilor derulate ieri a fost de 9,9 mil. lei (2,85 mil. euro).



Actiunile SIF Banat-Crisana au inchis sedinta de ieri in scadere cu 0,8%, ultima tranzactie cu acestea realizandu-se la pretul de 2,36 lei/actiune. Titlurile acestui emitent sunt suspendate astazi de la tranzactionare pentru derularea AGA. SIF Banat-Crisana a fost primul dintre SIF-uri care a propus actionarilor majorarea capitalului social cu profitul net din 2005, insa, ca si in cazul SIF Transilvania, aprobarea acestei intentii este conditionata de intrunirea cvorumului necesar de 50% din capitalul social. Daca propunerea va fi aprobata de actionari, fiecare dintre acestia ar urma sa primeasca o actiune gratuita la fiecare doua actiuni detinute.



Titlurile SIF Muntenia au castigat ieri 1,3%, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 1,57 lei/actiune. SIF Muntenia a vandut ieri pachetul de 7,13% din actiuni pe care-l detinea la societatea Reco Bucuresti, in cadrul unei tranzactii in valoare de 0,73 mil. lei (0,21 mil. euro) derulate pe RASDAQ. SIF Muntenia este prima la profit dintre SIF-uri dupa primul trimestru, cu un profit net de 51,8 mil. lei (14,57 mil. euro). Anul trecut, SIF Muntenia a inregistrat un profit net de 56,7 mil. lei (15,6 mil. euro), insa nu a fixat dividendul care va fi distribuit actionarilor. SIF Muntenia are si ea convocata astazi AGA de bilant.



Actiunile Socep Constanta au coborat ieri cu 0,9%, ultimul transfer cu acestea derulandu-se la pretul de 0,21 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor derulate in piata cu titlurile operatorului portuar a fost de 0,39 mil. lei (0,11 mil. euro). Actiunile Socep au facut si obiectul unei tranzactii speciale, in valoare de 0,68 mil. lei (aproape 0,2 mil. euro), realizate la pretul de 0,205 lei/actiune, sub cotatia din piata. Rezultatele Socep au fost afectate anul trecut de intarirea leului si de reducerea traficului cu marfuri exportate, profitul net al companiei injumatatindu-se fata de 2004, ceea ce a determinat si o injumatatire a dividendelor acordate, la 0,0032 lei/actiune.



Titlurile Sinteza Oradea au crescut de la inceputul anului cu aproape 90%, reprezentand unul din cele mai profitabile plasamente la Bursa in 2006. Cresterea s-a datorat, in primul rand, tranzactiilor mari prin care unii investitori au vizat preluarea unor pachete importante de actiuni. Sinteza si-a bugetat pentru acest an un profit net de 0,79 milioane de lei (0,22 milioane de euro), comparativ cu pierderi de peste 2,1 milioane de lei (0,58 milioane de euro) in 2005. Compania estimeaza, de asemenea, o crestere cu 7,7% a veniturilor totale, pana la 18,5 milioane de lei (5,28 milioane de euro), si are in vedere un program de investitii de 0,31 milioane de euro.



Actiunile Rompetrol Well Services (Petros) au inregistrat un avans de 15% de la inceputul anului in ciuda scandalului in care au fost implicati actionarii principali ai grupului Rompetrol din care compania face parte. Petros si-a bugetat pentru acest an un profit net de peste 2 mil. dolari (circa 1,7 mil. euro), cu 7% mai redus decat profitul net obtinut in 2005. Compania estimeaza ca va realiza in 2006 venituri totale de 16,2 mil. dolari (13,6 mil. euro), in scadere cu 15% comparativ cu 2005. Anul trecut, Rompetrol Well Services a avut o cifra de afaceri de 54,2 mil. lei (15 mil. euro) si un profit net de 6,47 milioane de lei (1,78 milioane de euro).

andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO