Burse - Fonduri mutuale

Statul poate încasa 100 mil. € din vânzarea a 15% din Transgaz

30.08.2010, 23:52 60

Listarea unui pachet suplimentar de 15% din Transgaz Mediaş(TGN) ar creşte semnificativ lichiditatea titlurilor pe Bursă şi arpermite şi fondurilor mari de investiţii din străinătate săacumuleze pachete de acţiuni în companie.

Hotărârea de guvern privind vânzarea pe Bursă a 15% din companiade transport al gazelor naturale Transgaz a fost publicată vineriîn Monitorul Oficial, Ministerul Economiei putând începedemersurile pentru această operaţiune din care poate câştiga circa100 mil. euro.

Transgaz este în prezent una dintre cele mai importante companiilistate pe Bursa de la Bucureşti, cu o capitalizare de 663 mil.euro, însă nu se regăseşte decât în mică măsură în portofoliilemarilor fonduri străine prezente pe piaţă.

În schimb, fondurile de investiţii locale au vânat anul acestaacţiunile Transgaz, acumulând pachete semnificative. De exemplu,SIF Moldova a ajuns să deţină acţiuni Transgaz de 22 mil. lei,fondul de acţiuni al ING, Romanian Equity, are acţiuni de 15 mil.lei, iar fondurile KD şi Raiffeisen au câte 2 mil. lei în acţiuniletransportatorului de gaze.

Acţiunile Transgaz sunt căutate de investitori mai ales cainvestiţie de portofoliu, acesta fiind motivul pentru care numărultitlurilor transferate pe piaţă este destul de redus, iar preţul acrescut cu 55% de la începutul anului (a doua creştere de pe Bursădupă Azomureş).

Principalii fac­tori care au con­tribuit la interesul ridicatpentru aceste titluri au fost rezultatele finan­ciare în creştereraportate în ultimii ani, marjele ridicate de profit, precum şicreşterea ratei de distribuţie a dividendelor pentru com­paniile destat de la 50% la 90%.

În aceste condiţii, statul nu ar trebui să aibă probleme în agăsi cumpărători pentru încă 15% din acţiunile companiei, chiardacă piaţa nu a revenit încă la nivelurile din 2007.

Mai mult, statul ar putea obţine un preţ mai bun decât în ofertapublică iniţială (IPO) din decembrie 2007, când a vândut acţiunilecu 191,92 lei. Ieri, titlurile Transgaz se tranzacţionau la 239 delei.

Profitul pe 2010 a fost rectificat încreştere

Transgaz a surprins pozitiv piaţa la şase luni, când a raportatun profit net de 265 mil. lei (63,8 mil. euro), în creştere cu 56%faţă de perioada similară a lui 2009. În urma acestui rezultat,Guvernul a aprobat rectificarea bugetului companiei, profitul netestimat pentru acest an fiind majorat de la 298 mil. lei, la 346,7mil. lei. Unul dintre factorii care au condus la creştereaprofitului este evoluţia cursului de schimb, în condiţiile în carecea mai mare parte a câştigurilor companiei provin din activitateade tranzit internaţional al gazelor naturale, pentru care tarifelesunt în valută.

Deprecierea leului în prima parte a anului a permis companiei săîncaseze venituri mai mari în lei.

La un profit net bugetat de 346,7 milioane de lei şi la o ratăde distribuţie a dividendelor de 90%, compania ar putea distribuianul viitor un dividend brut de 26,5 lei/acţiune.

La preţul de tranzacţionare actual de 239 de lei/acţiune,randamentul divi­dendului brut ar fi de circa 11%, peste dobândaanuală oferită de depozitele bancare.

Dividendele mari pe care compania le va distribui anul viitor arputea avea însă un efect negativ pe termen lung, apreciazăanaliştii, care susţin că din cauza acestor ieşiri de capital,compania va trebui să caute finanţare externă pentru investiţii,care ar putea creşte odată cu începerea lucrărilor la proiectulNabucco.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO