Burse - Fonduri mutuale

Traderii cred că bursa va avea parte de o săptămână verde

Traderii cred că bursa va avea parte de o săptămână verde

Autor: Stefan Musgociu

11.10.2011, 00:04 871

Bursa de la Bucureşti a scăzut luni cu 1,16% după o creştere de peste 7% în precedentele trei şedinţe, iar acţiunile Erste (EBS) au consemnat un recul de 13,29%, influenţate negativ de mişcarea de pe piaţa de la Viena.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au deschis ziua la preţuri în scădere uşoară după ce piaţa a urcat vineri cu peste 4%, însă puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au plasat ordine pentru volume reduse.

"După un sfârşit de săptămână verde pentru acţiunile româneşti a apărut şi nevoia unei corecţii. Ampli­tudinea corecţiei de astăzi (luni - n.red.) este mai mare decât ne aşteptam din cauza lipsei volumelor. Noul plan de salvare european anunţat de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy a reuşit pentru un moment să tempereze pieţele, totuşi rămân multe incertitudini în privinţa structurii acestuia. Prezentarea peste trei săptămâni a planului a adus o nelinişte în piaţă şi a ridicat multe semne de întrebare", a declarat Bogdan Nicu­lae, trader la Departamentul pieţe de capital al Piraeus Bank.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,78%. Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 1,6% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Atenţia jucătorilor a fost axată cu precădere încă de la deschidere pe acţiunile Erste, după ce grupul financiar austriac a prezentat luni-dimineaţă o serie de măsuri extraordinare privind reevaluarea activelor în jos. În urma publicării setului de măsuri, cotaţia acţiunilor Erste a coborât sever, cu până la 17%.

"Până în prezent scăderile au fost conduse de presupunerile investitorilor privind o posibilă perioadă de scădere, iar când apar ştiri care confirmă presupunerile scăderea acţiunilor este iminentă. O astfel de scădere cum a fost cea de astăzi (luni - n.red.) pe Erste este perfect normală într-o perioadă de maximă incertitudine, nu este exclus ca în zilele următoare să vedem un rebound (revenire - n.red.) pe acţiunea Erste", a afirmat traderul.

La finalul şedinţei de la Bucureşti acţiunile Erste erau în scădere cu 13,3% şi un rulaj ridicat, de 6,6 milioane lei (1,5 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au consemnat din nou cea mai mare lichiditate din piaţă, de 20,3 milioane lei. Preţul acestor acţiuni a scăzut cu 0,44%, la 0,4497 lei.

După închiderea şedinţei de la Bucureşti, piaţa americană consemna un avans de 2,9%, iar cele europene creşteau cu peste 2%.

"Cred că vom avea parte de o săptămână verde pe baza ştirilor încurajatoare privind dorinţa liderilor europeni de a rezolva problemele din regiune. Toate aceste previziuni pot fi modificate de orice anunţ care poate duce la destabilizarea pieţelor. Există în continuare şanse de revenire la nivelurile de la începutul anului dacă vor fi luate măsuri care să estompeze temerile investitorilor", a mai spus Niculae.

Optimismul investitorilor de pe bursele mature era determinat de anunţul Franţei şi Germaniei cu privire la prezentarea, până la sfârşitul acestei luni, a unui plan de soluţionare a crizei datoriilor de stat din zona euro.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile băncii Erste Bank (EBS), care au scăzut ieri cu 13,3% pe bursa de la Bucureşti după anunţul acesteia privind unele măsuri de reevaluare în sens negativ a activelor cu circa 1,6 mld. euro, pe fondul crizei care a afectat banca. SIF-urile au semnat recent un acord cu Erste care prevede un schimb de acţiuni BCR pentru acţiuni Erste şi o parte cash.

  • Titlurile Electromagnetica Bucureşti (ELMA), care s-au aflat şi vineri în atenţia SIF Oltenia şi a omului de afaceri Dumitru Tudor. SIF Oltenia a cumpărat un pachet de aproape 2 mil. titluri, iar Tudor a achiziţionat un milion de acţiuni ale companiei.

  • Acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1) după ce firma Romenergo a fost raportată cu achiziţia unui nou pachet de 423.000 de titluri în valoare de 323.800 de lei (75.000 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO