Business Internaţional

Aşteptări ridicate la Tokyo în privinţa rezolvării crizei. Bursele şi euro cresc

Aşteptări ridicate la Tokyo în privinţa rezolvării crizei. Bursele şi euro cresc

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

10.10.2011, 09:46 894

Bursele din Asia au urcat uşor luni, iar indicii futures ai pieţelor europene sunt în creştere şi moneda euro s-a apreciat cu 1%, după ce Franţa şi Germania au promis să prezinte până la sfârşitul acestei luni un plan de soluţionare a crizei datoriilor de stat, transmite Reuters.

Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a urcat cu 0,5%, iar bursa de la Tokyo a fost închisă, cu ocazia unei sărbători publice.

Pieţele din Australia şi Coreea de Sud au crescut uşor, însă bursa de la Hong Kong a scăzut cu 0,3%, afectată de deprecierea acţiunilor financiare şi ale dezvoltatorilor imobiliari. Indicele principal de la Shanghai a coborât totodată cu 0,4%.

Moneda euro s-a apreciat cu circa 0,8%, la 1,3475 dolari, după ce a fost afectată vineri de reducerea ratingurilor de credit ale Italiei şi Spaniei.

Bursele de mărfuri au urcat uşor, cu excepţia cuprului, care a înregistrat săptămâna trecută cea mai abruptă creştere din ultimele şase luni.

Indicii futures de pe pieţele europene sunt în urcare cu 1%, anunţând un debut în creştere pe marile burse din regiune.

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, au anunţat duminică, după discuţii purtate la Berlin, că vor să prezinte un program sustenabil de abordare a crizei din Grecia, să ajungă la un consens privnid recapitalizarea băncilor şi să prezinte un plan de accelerare a coordonării economice în zona euro până la summit-ul G20 de la Cannes, din 3-4 noiembrie.

Speranţele privind rezolvarea crizei din Europa au îmbunătăţit sentimentul din pieţe, însă temerile unei posibile "aterizări dure" a economiei Chinei au continuat să afecteze pieţele din Hong Kong şi Shanghai. Unii jucători consideră însă că preţurile proaspăt depreciate pot oferi oportunităţi de cumpărare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO