Burse - Fonduri mutuale

Transgaz le-a făcut o surpriză neplăcută investitorilor anunţând un profit cu 60% mai mic în 2011

Autor: Andrei Chirileasa

03.02.2011, 23:53 66

Transgaz Mediaş (TGN), compania care deţine monopolultransportului de gaze naturale în România, şi-a bugetat pentruacest an un profit net de 113,9 mil. lei (circa 26,7 mil. euro), înscădere cu 62% faţă de profitul net estimat pentru anul trecut, de306,6 mil. lei (71,9 mil. euro), potrivit proiectului de buget careva fi supus aprobării acţionarilor în luna martie.

Reacţia de pe Bursă a fost imediată: acţiunile Transgaz aupierdut ieri 2,1%, iar analiştii marilor firme de brokeraj auînceput să-şi refacă estimările privind aceste titluri, care aufost până anul trecut în topul preferinţelor.

"Compania s-a dovedit a fi conservatoare în estimări până acum,dar vedem acest buget ca un semnal negativ puternic privindaşteptările pentru 2011, în special privind cantităţiletransportate şi costurile. Ne vom revizui estimările şirecomandarea de hold (păstrare - n. red.)", au anunţat analiştiiRaiffeisen Capital & Investment într-un raport.

Ultima ţintă de preţ a Raiffeisen pe Transgaz era de 260 de lei,sub preţul de ieri de pe Bursă, de 274 de lei.

Ei mai spun că, deşi compania nu a oferit detalii privindfundamentarea bugetului, Transgaz ar putea aştepta o scădere acantităţii de gaze naturale transportate, după ce facilitateaoferită de stat producătorilor din industria chimică de a consumadoar gaze din producţia internă, mai ieftine, a fost retrasă înnoiembrie 2010. De altfel, imediat după acel anunţ, Ioan Niculae,proprietarul grupului Interagro - unul dintre cei mai mariproducători de îngrăşăminte de pe piaţa locală şi totodată unuldintre cei mai mari consumatori industriali de gaze, a anunţatcă-şi va închide combinatele.

De asemenea, autoritatea de reglementare nu a revizuit tarifelede transport în iulie 2010, ceea ce ar putea determina compania săestimeze o evoluţie conservatoare a tarifelor în acest an. Astfel,veniturile totale bugetate pe 2011 sunt de 1,25 mld. lei (294 mil.euro), în scădere cu 11% faţă de cele estimate pentru 2010.

Pe partea de costuri, cheltuielile salariale bugetate sunt cu10% mai mari decât în bugetul pe 2010 (331 mil. lei şi reprezintă30% din cheltuielile totale de 1,12 mld. lei). De asemenea,cheltuielile cu prestaţiile externe sunt estimate să urce cu 40%,la 271,9 mil. lei.

Transgaz a cerut de asemenea revizuirea bugetului pentru 2010,reducându-şi estimarea de profit net pentru anul trecut, de la 347mil. lei la 307 mil. lei (72 mil. euro), din cauza creşteriicheltuielilor cu 47 mil. lei, ca urmare a suplimentării programuluide investiţii. Compania urmează să-şi publice rezultatelefinanciare preliminare pe 2010 pe data de 17 februarie.

În primele nouă luni ale anului, Transgaz a raportat un profitnet de 284 mil. lei (67 mil. euro), în creştere cu 50% faţă deperioada similară a anului trecut. Transgaz a înregistrat înultimii trei ani creşteri semnificative de profit, care i-aususţinut şi creşterea acţiunilor. În 2010, titlurile Transgaz aucâştigat anul trecut 78%, având cea mai mare creştere dintretitlurile lichide. În comparaţie, indicele BET a urcat anul trecutcu 12,3%.

Anunţul vine după ce Ministerul Economiei a anunţat căintenţionează să vândă pe Bursă un pachet suplimentar de 15% dinacţiunile Transgaz. Reducerea ţintei de profit ar putea stricaplanurile statului de a încasa un preţ cât mai bun pentru acestpachet. În prezent, 15% din Transgaz este evaluat pe Bursă la 114mil. euro, întreaga companie având o capitalizare de 760 mil.euro.

Cealaltă companie de utilităţi de pe Bursă, transportatorul deenergie electrică Transelectrica (TEL), a surprins pozitiv piaţacând a anunţat la sfârşitul anului trecut o creştere a tarifului detransport al energiei electrice cu 10,4% de către autoritatea dereglementare. Dintre cele două companii, Transelectrica a oferitmai multe surprize neplăcute în ultimii ani din cauza datoriilormari care i-au mâncat profiturile operaţionale, în timp cerezultatele Transgaz au fost de obicei peste aşteptări. Şi laTranselectrica statul încearcă să vândă pe Bursă 15% din acţiuni,compania fiind evaluată la 341 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO