Burse - Fonduri mutuale

Un fond mutual administrat de un fost dealer a câştigat 31% în euro în trei luni

Dragoş Balaci

Dragoş Balaci

Autor: Roxana Pricop

27.03.2015, 00:05 1209

Fondul mutual Audas Piscator a obţinut un randament de 31,3% în euro în primele trei luni din an, de peste 15 ori mai mare decât dobânda ban­cară adusă de un depozit. Fondul a pariat pe apre­cierea francului elveţian în raport cu moneda euro­peană şi a reuşit să bată toate celelalte fonduri deschise locale.

Audas Piscator, fond cu risc ridicat, este administrat de societatea Atlas Asset Management condusă din funcţia de preşedinte de Dragoş Balaci, fost dealer-şef la ABN Amro (devenită ulterior RBS Bank). El are o experienţă de opt ani în tranzacţionare valutelor.

Randamentul obţinut de acest fond nu garantează câştigurile viitoare.

După primele două luni din an, fondul avea un randament de 11% în euro, astfel că mare parte din ran­damentul de 30% a fost marcat în luna martie de fond. Audas Piscator dispune de active de 1,39 mi­lioane de euro.

Valuta elveţiană a câştigat peste 14% în raport cu euro în primele trei luni ale anului, iar în prezent s-a stabilizat la 0,95 franci pentru un euro.

Pe piaţa valutară Forex se investeşte în marjă, adică la o sumă de 1.000 euro efectiv plasată investitorul poate cumpăra valute în valoare de 100.000 de euro graţie marjei de 1 la 100.

Astfel, o apreciere de 14% a francului elveţian în raport cu euro poate aduce un câştig de 1.400% pentru cei care au pariat inspirat pe aprecierea francului în raport cu euro sau o pierdere de 1.400% pentru cei care au mizat greşit pe o depreciere a francului. Investiţiile pe piaţa valutară sunt printre cele mai riscante, iar anticiparea direcţiei în care va evolua o anumită valută este extrem de dificilă din cauza nume­roşilor factori macroeconomici, politici şi sociali de care depinde cursul valutar.

Al doilea clasat este fondul de indice BT Index ATX, administrat de BT Asset Mana­gement, cu un randament de 15,5% în euro după primele trei luni. Fondul copiază principalul indice bursier al pieţei austriece de acţiuni care s-a apreciat cu 16% de la începutul anului.

Anul trecut, bursa austriacă a scăzut puternic cu peste 20%, iar fondul de indice a urmat scăderea indicelui. Spre comparaţie, fondurile de indici care urmăresc bursa de la Bucureşti sunt pe minus de la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO