Burse - Fonduri mutuale

Vor reusi proprietarii Celco sa preia integral Socep Constanta?

Vor reusi proprietarii Celco sa preia integral Socep Constanta?
09.03.2010, 23:02 464

Analistii sunt de parere ca oferta proprietarilor producatoruluide BCA Celco Constanta pentru preluarea integrala a operatoruluiportuar Socep Constanta (SOCP) are putine sanse de a fi atractivapentru investitori, in conditiile in care pretul oferit esteapropiat de minimele la care actiunile s-au tranzactionat inultimii ani pe Bursa.

"Sunt sanse destul de minime pentru ca oferta sa aiba succes,avand in vedere ca au oferit un pret mult mai mic decat cel dinpiata, astfel ca sunt de parere ca actionarii mici ai firmei nu vorfi interesati. Poate daca ar fi existat tratative cu un actionarmai mare care ar fi vrut sa vanda si nu avea cui sau nu avealichiditatea necesara vanzarii direct in piata. Probabil ca nici einu se asteapta sa aiba succes si au lansat oferta ca sa-siindeplineasca obligatiile fata de CNVM", spune Adrian Danciu, sefuldepartamentului de analiza din cadrul societatii de intermediereBroker Cluj.

Dupa anuntul privind oferta de preluare a Socep la un pret de0,15 lei/actiune, titlurile operatorului portuar au coborat cu0,6%, pana la un nivel de 0,171 lei/actiune, in ton cu scaderileinregistrate ieri pe piata.

Celco a intrat in actionariatul Socep in noiembrie 2006, iar inperioada 2007-2008 si-a majorat participatia prin achizitiisuccesive, ajungand la peste 30%.

Niculae Dusu a afirmat insa mereu ca investitia in Celco esteuna de portofoliu si ca nu intentioneaza sa preia compania sau sase implice in managementul acesteia.

La inceputul lunii februarie Celco a mai cumparat 1,5% din Socepde la fondul de investitii Artio Global, depasind astfel pragul de33% care-i obliga pe verii Dusu sa lanseze oferta de preluare. Labaza pretului inaintat in cadrul ofertei Socep s-a luat pretulmaxim platit in ultimele 12 luni de zile, respectiv 0,15lei/actiune, insa Celco a cumparat cele mai mari pachete de actiuniin 2008, la preturi cuprinse intre 0,3 si 0,4 lei/actiune.

"Am lansat oferta in primul rand pentru a ne indepliniiobligatiile legale. Noi consideram ca pretul din oferta este foartebun si nu cred ca pretul afisat acum in piata este credinta pietei.Aproape un an de zile pretul a fost sub nivelul pe care-l oferimnoi in oferta", a declarat Niculae Dusu, proprietarul CelcoConstanta.

Niculae si Ion Dusu detin prin intermediul mai multor firme pecare le controleaza 34,5% din actiunile Socep. Un alt actionarimportant este Stere Samara, tot din Constanta, care a cumparat in2008 circa 18% din companie, in timp ce SIF Oltenia are oparticipatie de 9,4%.

  • Celco Constanta a intrat in actionariatul Socep la fineleanului 2006, cand a fost raportata cu un pachet de 5,4% dinactiuni, iar in 2007 si 2008 a mai achizitionat impreuna cupersoanele cu care actioneaza concertat inca 27,6% dinactiuni.
  • Stere Samara a ajuns la un pachet semnificativ din SocepConstanta in luna octombrie a anului 2007 si a continuat sa cumpereajungand la finele anului 2008 sa detina impreuna cu alte persoanecu care actioneaza concertat la o detinere de 18,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO