Business Hi-Tech

Achizitie de 500 mil. $ pe piata de soft de virtualizare

17.08.2007, 20:12 22

La scurt timp dupa debutul fulminant pe bursa al companiei de software de virtualizare VMware, compania americana Citrix Systems a anuntat ca va achizitiona compania rivala XenSource pentru 500 mil. $ (367 mil. euro), scrie presa internationala.
Considerand ca XenSource a aparut pe piata in urma cu trei ani si are venituri de pana in 5 mil. $ (3,7 mil. euro), suma platita de Citrix pare imensa, dar subliniaza increderea industriei in profiturile pe care segmentul de software de virtualizare le-ar putea aduce in viitorul apropiat.
Achizitia a fost anuntata miercuri, dupa ce rivalul VMware a inregistrat una dintre cele mai spectaculoase cresteri ale pretului actiunilor de anul acesta. Titlurile companiei au urcat cu peste 76%, la 57,71 $, comparativ cu pretul initial de 29 $ de la listare.
VMware are in prezent o valoare de piata de circa 22 mld. $ (16,2 mld. euro), fiind surclasata de doar patru companii software - Microsoft, Oracle, SAP si Adobe Systems.
Asemenea VMware, XenSource are sediul in California si se specializeaza intr-un proces denumit virtualizare, care permite unui singur computer sa ruleze simultan mai multe sisteme de operare in cadrul unor masini virtuale, oferind companiilor posibilitatea de a cheltui mai putin pe echipamente si energie.
Citrix a achizitionat XenSource in mare parte pentru ca multi din cei 200.000 de clienti ai companiei au solicitat produse de virtualizare, a declarat Dave Jones, vicepresedinte al departamentului de dezvoltare a afacerilor, Citrix.
In 2006, XenSource a incheiat o intelegere prin care a castigat acces la codul sursa la care Microsoft a lucrat pentru propriile produse de virtualizare. Cu numele de cod Viridian, noul produs este asteptat sa fie lansat anul viitor. Citrix a colaborat cu Microsoft de ani de zile, determinand firma de cercetare 451 Group din Statele Unite sa speculeze ca tranzactia de miercuri ar putea pregati terenul pentru o eventuala preluare a companiei Citrix de catre Microsoft.
Hewlett-Packard si Cisco Systems au fost listate de catre 451 Group ca alti posibili cumparatori. Cisco Systems este in prezent actionar la VMware, dupa ce a achizitionat sase milioane de titluri ale companiei (ehivalentul unei participatii de 1,6%) pentru 150 mil. dolari (109,7 mil. euro).
In timp ce veniturile VMware ar putea depasi pragul de 1 mld. dolari (aproximativ 735,8 mil. euro) anul acesta, XenSource, cu cei 80 de angajati ai sai, ar putea anunta venituri sub 5 mil. dolari (3,7 mil. euro) in 2007.
Oficialii Citrix estimeaza ca XenSource va genera vanzari de peste 50 mil. dolari (36,7 mil. euro) in 2008.
Tranzactia dintre Citrix si XenSource, care va fi finalizata in al patrulea trimestru, reprezinta un adevarat succes pentru fondurile de investitii care au investit circa 40 mil. dolari (29,4 mil. euro) in XenSource. Printre acestea se numara Sevin Rosen, New Enterprise Associates, Accel Partners si Kleiner Perkins Caufield & Byers.
Cu venituri de 642 mil. dolari (483,2 mil. euro) in primul semestru fiscal al anului, Citrix este in prezent mai puternica decat VMware, care a totalizat vanzari de 555,5 mil. dolari (418,1 mil. euro) in aceeasi perioada de timp. VMware are insa un ritm de crestere mult mai rapid si va constitui o adevarata amenintare pe masura ce isi extinde vanzarile dincolo de sectorul enterprise, catre IMM-uri si chiar utilizatori finali.


De 100 de ori mai valoroasa
Citrix a platit o jumatate de miliard de dolari pe o firma cu venituri de 5 mil. dolari, demonstrand asteptarile uriase ale industriei IT privind softul de virtualizare

Virtualizarea permite unui singur computer sa ruleze simultan mai multe sisteme de operare in cadrul unor masini virtuale, reducand astfel cheltuielile pe energie si hardware

Furnizorul de soft de virtualizare VMware are o valoare de piata de circa 22 mld. dolari, fiind surclasata de doar patru companii software - Microsoft, Oracle, SAP si Adobe Systems.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO