Business Hi-Tech

HP: relansarea sectorului IT merge in viteza intai

23.02.2004, 00:00 16

In ciuda rezultatelor bune pe primele trei luni ale noului an fiscal (noiembrie 2003-ianuarie 2004) gigantul Hewlett-Packard (HP) a avertizat ca industria IT este departe de o crestere puternica.
Producatorul de computere, care schimba frecvent locul intai la nivel mondial cu rivalul sau Dell, a profitat de data aceasta de dolarul slab pentru a-si imbunatati performantele financiare, insa afacerile sale au fost afectate de rezultatele slabe ale diviziei de imprimante si de razboiul preturilor, care a scazut profitabilitatea diviziei de computere. Practic, HP castiga la fiecare computer vandut catre clienti-companii si pierde la fiecare comptuer vandut catre consumator, spun analistii.
Una peste alta, Hewlett-Packard a anuntat incasari totale pe acest trimestru de 19,5 miliarde de dolari, cu 9% mai mari ca in aceeasi perioada a anului fiscal trecut. Profitul operational a fost de 1,1 miliarde de dolari, cu 30% mai mare fata de primul trimestru al anului fiscal 2003. Aceste cifre arata ca fuziunea cu Compaq Computers a inceput sa dea roade, au notat analistii pietei.
Probleme de rezolvat raman destule. Divizia producatoare de computere a obtinut o rata a profitabilitatii de numai 1% (profit de 62 de milioane de dolari, la incasari de 6,2 miliarde $), ceea ce inseamna ca reducerea preturilor echipamentelor a ajuns la nivelul minim. "Daca razboiul preturilor cu Dell va continua, afacerile ar putea ajunge sa mearga chiar in pierdere", a apreciat un analist.
De asemenea, vanzarile diviziei de echipamente pentru printare a HP au crescut cu numai 8% in acest trimestru, lucru ce i-a nelinistit pe analisti. "Cifra este cu mult sub media de crestere de 15% din ultimele trimestre", au spus specialistii citati de Thomson First Call.
"Desi rezultatele sunt in linie cu asteptarile Wall Street, investitorii au toate motivele sa fie oarecum dezamagiti petru ca alti rivali din lumea IT, precum IBM sau Sun, au avut performante peste nivelul asteptarilor", a notat un analist al Merrill Lynch. Valoarea actiunilor HP a scazut cu 3,5% vineri, din cauza nelinistii din piata.
Cel mai negativ semnal a venit insa chiar din partea presedintei HP, Carly Fiorina, care a avertizat ca prevede pentru 2004 o crestere a investitiilor in IT de numai 1-2 procente fata de 2003, mult sub aprecierile optimiste ale principalilor analisti ai pietei, Gartner sau IDC. "Sa nu uitam: clientii au devenit mult mai retinuti in privinta modului de cheltuire a bugetelor IT. In ciuda semnalelor pozitive, relansarea industriei va fi marcata de o crestere extrem de redusa", a precizat ea. Fiorina a urmat astfel linia declaratiilor pesimiste privind relansarea sectorului IT facute de mai multi oficiali din domeniu.
Presedintele primului producator mondial de echipament de retea, Cisco, John Chambers, a subliniat faptul ca semnalele pozitive trebuie privite cu multa retinere. De asemenea, responsabilii a trei dintre companiile IT cele mai mari din SUA, Intel, Yahoo si Apple au afirmat ca rezultatele bune de pe trimestrul patru al 2003 nu trebuie interpretate ca o relansare sigura a industriei IT. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO