Business Hi-Tech

Justitia americana a decis divizarea concernului Microsoft

09.06.2000, 00:00 15



La capatul a doi ani si jumatate de audieri in procesul anti-trust intentat companiei Microsoft, judecatorul Thomas Jackson a decis sa urmeze recomandarile Guvernului american privind divizarea gigantului industriei de software. Una dintre cele doua societati care vor aparea in urma divizarii concernului va comercializa sistemul de operare Windows, celalata urmand a fi insarcinata cu dezvoltarea si vanzarea aplicatiilor din gama Office si a programelor de Internet.

Judecatorul Jackson a lasat in mod clar sa se inteleaga, in hotararea pe care a emis-o, ca rigoarea sanctiunii este pe masura incapatanarii" de a care a dat dovada Microsoft de-a lungul intregului proces. "Microsoft, prin organizarea si conducerea sa, refuza sa accepte ideea ca a incalcat legea si sa se conformeze ordinului de a-si schimba conduita", a afirmat judecatorul.

Microsoft dispune de un termen de patru luni pentru a-si prezenta planul de scindare. Autoritatile americane vor raspunde acestei oferte in decurs de 60 de zile, iar grupul va mai dispune de inca o luna pentru a opera eventuale schimbari minore. O data ce planul final va fi aprobat de judecator, Microsoft va mai dispune de un an pentru a-l pune in practica. Pe de alta parte, concernul dispune de un termen de 60 de zile pentru a face apel si pentru a angaja o serie de proceduri ce ar putea intarzia cu unul pana la trei ani termenele prevazute in verdictul judecatorului.

Procesul de scindare a companiei va fi acompaniat de o serie de restrictii asupra practicilor Microsoft ce vor fi aplicate pe termen de minimum trei ani. Cele doua entitati rezultate din divizarea Microsoft nu vor avea voie sa se alieze in nici un fel pe o perioada de zece ani. Actionarii principali ai celor doua societati nu vor putea detine actiuni decat la una dintre acestea. Verdictul stabileste, de asemenea, regulile de colaborare a celor doua companii cu societati terte. Ambelor companii le va fi interzis sa abuzeze de pozitia dominanta in sectorul in care isi desfasoara activitatea.

Restrictiile privind relatiile cu alte societati vor intra in vigoare la trei luni de la data verdictului final. Societatea care se va ocupa de sistemul de operare nu va putea interzice, de pilda, fabricantului de computere sa modifice ecranul de pornire a Windows-ului. De asemenea, compania va trebui sa faca publica structura sistemelor sale de operare pentru a permite altor firme de software sa conceapa produse care sa functioneze bine cu cele ale Microsoft.

Dupa lansarea pe piata a unei noi versiuni Windows, societatii care va administra sistemul de operare i se interzice majorarea preturilor la variantele anterioare.

Este pentru prima oara cand justitia americana decide sa scindeze un grup din 1982 cand a avut loc desprinderea societatii "Baby Bells" din compania telefonica AT&T.

Bill Gates nu se lasa insa invins. "Vom face recurs la aceasta decizie", a declarat presedintele companiei. "Consider ca avem sanse foarte mari sa intoarcem soarta in favoarea noastra", a adaugat Gates. Conform legii anti-trust, Departamentul de Justitie poate evita audierea cazului la Curtea de Apel a Statelor Unite, expediind recursul direct Curtii Supreme.

Astfel foiletonul judiciar al divizarii Microsoft se poate prelungi pana in 2003 sau chiar mai mult, datorita scenariilor variate pe care le poate urma cazul.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO