Business Hi-Tech

A început lupta pentru supremaţia în Inteligenţă Artificială

A început lupta pentru supremaţia în Inteligenţă...

Autor: Adrian Seceleanu

18.04.2024, 22:48 2631

Meta a lansat joi Llama 3, cea mai recentă ediţie a modelului de Large Language Model al companiei, disponibil publicului, în timp ce bătălia pentru inteligenţa artificială din Silicon Valley continuă să se intensifice.

Noile capacităţi de inteligenţă artificială ale companiei vor fi folosite pentru a actualiza instrumentul Meta AI, care va fi acum prezent în mod mai proeminent în aplicaţiile sale. De asemenea, acestea vor fi integrate în funcţiile de căutare ale principalelor sale platforme, care includ Facebook, Instagram, WhatsApp şi Messenger. Instrumentul actualizat va putea, de asemenea, să sintetizeze date aflte la un link oferit de utilizator. De asemenea, Meta AI va fi acum disponibil şi pe internet, la meta.ai.

„Datorită ultimelor noastre progrese cu Meta Llama 3, credem că Meta AI este acum cel mai inteligent asistent de inteligenţă artificială pe care îl puteţi utiliza gratuit - şi este disponibil în mai multe ţări în aplicaţiile noastre pentru a vă ajuta să planificaţi cina în funcţie de ce aveţi în frigider, să studiaţi pentru examen şi multe altele”, au spus reprezentanţii Meta.

Meta a lansat pentru început două versiuni ale modelului, inclusiv un model cu 8 miliarde de parametri şi un altul cu 70 de miliarde de parametri. Parametrii sunt termenul pentru variabilele dintr-un sistem de inteligenţă artificială care este folosit pentru a măsura dimensiunea şi capacităţile unui model. Compania a declarat că cea mai mică versiune a Llama 3 este la fel de puternică precum cea mai mare versiune a predecesorului său. De asemenea, compania va folosi modelul Llama 3 pentru a-şi moderniza chatbot-ul Meta AI assistant.

"Pe baza criteriilor de referinţă pe care le analizăm astăzi, acesta va fi cel mai inteligent şi mai performant model de acest tip disponibil în mod gratuit", a declarat Chris Cox, Chief Product Officer al companiei, conform Wall Street Journal.
Meta a declarat că va lansa mai multe modele Llama 3 în următoarele luni, cu capacităţi suplimentare, inclusiv capacitatea de a conversa în mai multe limbi. Compania lucrează la un model şi mai mare, de 400 de miliarde de parametri, pe care îl va lansa după ce compania îi va finaliza trainingul, a declarat Cox. OpenAI nu a dezvăluit dimensiunea GPT-4, dar a fost estimată la 1,5 trilioane de parametri.

Funcţia de generare de imagini a Meta AI, denumită Emu, va fi, de asemenea, îmbunătăţită pentru a produce mai rapid rezultate de o calitate superioară şi pentru a le arăta utilizatorilor rezultate în avanpremieră pe măsură ce aceştia îşi tastează interogarea.
OpenAI a dat startul cursei de inteligenţă artificială din Silicon Valley la sfârşitul anului 2022, când a lansat inovatorul chatbot ChatGPT. De atunci, mai multe companii, atât startup-uri, cât şi titani tehnologici consacraţi, au intrat în luptă.

Un "Large Language Model" (LLM), cum este ChatGPT, este un model de inteligenţă artificială dezvoltat pentru a înţelege şi a genera limbaj uman într-o manieră coerentă şi relevantă. Aceste modele sunt antrenate pe baze de date extinse de text pentru a capta nuanţele limbii şi pentru a putea răspunde la întrebări, participa la conversaţii, scrie texte şi executa diverse alte sarcini legate de limbaj.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO