Business Hi-Tech

Piata de soft de securitate pentru IMM-uri va creste la 10 mil. euro in 2-3 ani

04.07.2007, 18:23 22

Valoarea pietei locale de solutii de securitate pentru IMM-uri (care include soft antivirus si alte aplicatii de management securizat al continutului) ar putea inregistra in urmatorii 2 - 3 ani vanzari de peste 10 milioane euro, a declarat pentru ZF Gabriela Mechea, director general Gecad Net.
Aplicatiile de securitate a datelor protejeaza sisteme informatice impotriva virusilor, spamului (mesajelor e-mail nesolicitate), dar si de atacurile de tip spyware, botnet sau rootkit - care pot duce la furtul sau pierderea/distrugerea informatiilor de pe un sistem IT.
Cosmin Mares, director de comunicare la Softwin, spune ca piata de solutii de securitate destinate strict companiilor este asteptata in acest an sa atinga 3 milioane euro.
"Valoarea de 3 milioane euro se refera la piata solutiilor antivirus dedicate companiilor in general. Celalalt segment este cel al solutiilor desktop care sunt achizitionate atat de home-useri, cat si de companii", a precizat el.
Practic, intreaga piata ar urma sa urce in acest an la aproape 5 milioane euro, existand totodata premisele unei cresteri de pana la circa 5,5 milioane euro pentru 2008, afirma reprezentantul Softwin.
Anterior, Lucian Barnea, director de vanzari pentru Romania al producatorului de solutii de securitate Check Point Software Technologies, a declarat ca valoarea pietei solutiilor de securitate IT din Romania va creste in 2007 la circa 9,6 mil. euro (30,7 mil. lei), cu 30% peste valoarea inregistrata anul trecut. El a adaugat ca valoarea pietei s-ar putea aprecia anual cu pana la 30%.
"Piata IMM-urilor are un potential foarte bun, mai ales dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Competitia creste si firmele romanesti se vor vedea obligate sa se alinieze la standardele celor din UE, inclusiv in domeniul tehnologic (hardware, software, securitate)", a adaugat Gabriela Mechea, de la Gecad Net.
Pe de alta parte, Mares estimeaza ca aproximativ 40% din totalul companiilor din Romania folosesc un antivirus piratat, in timp ce doar 5% din marile companii si multinationale utilizeaza aplicatiile de securitate fara licenta.
El a adaugat ca BitDefender, divizia de securitate a datelor din cadrul grupului Softwin, a inregistrat anul trecut o cota de peste 40% din piata.
La nivel mondial, solutiile BitDefender vor inregistra in acest an vanzari de aproximativ 100 de milioane de dolari, ceea ce ar oferi companiei o cota de piata de circa 2%, estimeaza Mares.
Vanzarile produselor BitDefender au crescut anul trecut cu peste 70% fata de 2005, compania asteptandu-se pentru 2007 la o crestere similara.
Gecad Net este unic distribuitor in Romania al solutiilor Trend Micro, unul dintre cei mai mari producatori din lume de aplicatii de securitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO