Business Hi-Tech

Piata de soft pentru afaceri creste cu 20%

27.06.2006, 19:26 18

Piata de aplicatii de management pentru afaceri din Europa Centrala si de Est va creste cu o medie anuala de peste 18% pana in 2009, conform unui studiu realizat de compania de cercetare a pietei IDC. De altfel, veniturile realizate din licente si mentenanta vor depasi un miliard de dolari in 2007 in aceasta regiune. Pentru Romania, IDC estimeaza un ritm de crestere al pietei de 17-20% pentru urmatorii ani.
Rusia este cea mai mare piata din regiune pe acest segment de software si care inregistreaza si ceea mai mare crestere anuala. Piata rusa a ajuns la 250 de milioane de dolari in 2005 si reprezinta 37% din valoarea totala a regiunii.
Polonia este a doua piata din regiune din punctul de vedere al veniturilor provenite din licenta si mentenanta aplicatiilor de managment al afacerilor. Aderarea la Uniunea Europeana s-a dovedit un catalizator al segmentui soft printr-o gama larga de finantari si programe de promovare a investitiilor in IT. De acestea au beneficiat in special companiile mici si mijlocii, cumparand aplicatii de managment al afacerii pentru a deveni mai concurentiale. In Polonia, mai mult de 40% din clientii de aplicatii de managment al afacerii sunt companii mici si aproximativ 38% sunt companiile mijlocii, segment care va cunoaste si cea mai mare crestere in viitor. Totusi, companiile mari reprezinta 4% din clinti din acesta piata, dar aduc un sfert din venituri.
Alte piete care sunt promitatoare in viziunea IDC sunt Romania, Slovacia si Ucraina. Veniturile din cele trei tari provenite din vanzarea de licente si mentenanta aplicatiilor de managment al afacerilor vor creste cu o medie anuala de 17-20%. Principalii catalizatori sunt liberalizarea pietei si privatizarea companiilor de stat.
De altfel, Europa de Est are una dintre cele mai mari cresteri pe piata software-ului de management pentru companii, aproape la fel de mare ca in Asia, a declarat anterior Wolfgang Runge, directorul general al SAP pentru regiunea EMEA (peste 50 de tari tari in Europa, Orientul Mijlociu si Africa). In acest moment cei mai mari clienti pe aceasta piata din Romania sunt bancile, utilitatile si sectorul public (din cauza cerintelor Uniunii Europene), dar si telecomunicatiile si sectorul petrolier, conform oficialilor SAP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO