Business Hi-Tech

Producatorii nu fac fata cererii de Tablet PC

03.03.2003, 00:00 20

Principalii producatori de Tablet PC nu reusesc sa faca fata cererii de pe piata, care a depasit deja estimarile realizate la sfarsitul anului trecut, inaintea lansarii pe piata  a acestui produs conceput de Microsoft, releva un studiu prezentat de ZDnet.com. Hewlett-Packard, numarul unu mondial in productia de PC-uri, si Toshiba, numarul doi pe piata Tablet PC, conform ZDnet, au crescut productia de cateva ori la fabricile unde sunt realizate noile computere portabile dotate cu ecrane digitale, creion pentru notite electronice si soft pentru recunoasterea scrisului de mana.
Tablet PC- una din viziunile lui Bill Gates menita sa revolutioneze piata calculatoarelor -  poate fi folosit ca un laptop traditional, dar are o functie suplimentara care ii permite utilizatorului sa ia notite fara a folosi tastatura, doar cu creionul si ecranul tactil (vezi www. microsoft.com). De exemplu, daca primiti o prezentare in PowerPoint, o puteti corecta pe ecran, folosind "cerneala" rosie si creionul, si sa o trimiteti la refacut.Tablet PC este echipat cu sofware Microsoft, realizat special pe baza noului Windows XP. Noua producatori de PC-uri au primit anul trecut dreptul de a realiza astfel de computere, iar in prezent numarul acestora ajungand la 27.
Toshiba a fost obligata sa creasca productia noului sau produs Portege 3500 Tablet PC, dupa ce a avut probleme in a-si onora toate comenzile, a declarat Mark Simons, vicepresedintele diviziei de vanzari a companiei japoneze. In acelasi timp, Ted Clark, vicepresedintele diviziei PC a HP, a declarat ca vanzarile "au depasit cu mult cifrele estimate".Cantarind mai putin de doua kilograme, Tablet PC atrage in special acea categorie de clienti care folosesc laptopuri mai usoare, pentru calatorii: angajatii din sistemul legal, imobiliar sau din sanatate, precum si cei care calatoresc tot timpul. "Se pare ca Tablet PC a avut un succes masiv in randul cumparatorilor de produse mobile si pentru cei care cautau un al doilea PC care sa lucreze in legatura cu un desktop", a explicat Mark Simons.
Datele colectate de specialistii estimeaza ca in 2002, in numai 2 luni, s-au vandut 150.000 de bucati, iar anul acesta se vor vinde peste 675.000 de Tablet PC (5% din piata laptopurilor la nivel mondial). De asemenea, Tablet PC a inceput sa se vanda bine si in Europa, conform datelor furnizate de compania de analiza britanica Context. Astfel, vanzarile de Tablet PC ar fi ajuns in cateva luni la 1% din vanzarile totale de laptopuri.

Cat costa?
Peste 27 de companii producatoare de hardware au semnat cu Microsoft contractul care le permite construirea de Tablet PC. Cele mai ieftine computere Tablet pot fi cumparate de la Acer, incepand de la 1.400 de dolari. ViewSonic  le vinde la 1.700 de loarii, iar cele mai sofisticate sunt produse de Fujitsu, cu preturi in jur de 3.700 de dolari. Produsele HP-Compaq au preturi intre 1.700 si 2.500$, iar Toshiba Tablet PC poate fi cumparat cu  2.240 - 2,750 de dolari.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO