Business Hi-Tech

Saudi Telecom cumpara 35% din proprietarul Zapp cu 2,56 miliarde de dolari

Saudi Telecom cumpara 35% din proprietarul Zapp cu 2,56 miliarde de dolari

Principalul produs al Zapp in Romania este conectarea la internet prin mobil

22.01.2008, 20:20 25

Saudi Telecom Co., cea mai mare companie telecom din Arabia Saudita, va achizitiona un pachet de 35% din compania Oger Telecom, care detine si operatorul de telefonie mobila Telemobil (Zapp) din Romania, pentru 2,56 mld. $, castigand astfel acces la piete precum Turcia sau Africa de sud, a anuntat operatorul.
Oger Telecom a preluat recent de la compania americana Qualcomm o participatie de 45,76% din Inquam, actionarul principal al Telemobil (Zapp). Oger are acum aproape 100% din Zapp.
Oger Telecom, detinuta de compania Saudi Oger Ltd., o companie de constructii din Arabia Saudita, infiintata de fostul premier libanez Rafic Hariri, furnizeaza servicii de acces la internet si de telefonie fixa si mobila in Turcia, Africa de Sud, Liban, Romania si Portugalia. Oger Telecom a inregistrat anul trecut venituri de 6,9 mld. dolari si 35 de milioane de clienti.
"Este o miscare buna, in linie cu strategia de expansiune a Saudi Telecom", a declarat Marc Hammoud, analist la Cheuvreux Middle East. Aceasta este cea de-a treia achizitie realizata de Saudi Telecom in ultimul an, ca parte a strategiei operatorului de a se pregati de cresterea competitiei in Arabia Saudita, unde va intra un nou operator de telefonie mobila, denumit Zain.
"Saudi Telecom este una din cele mai mari companii telecom din regiune, iar impreuna cu ea putem cu siguranta sa ducem Oger Telecom la un nivel superior de dezvoltare", a declarat Mohammad Hariri, presedintele Oger Telecom. Saudi Telecom va detine trei locuri in boardul Oger Telecom, a spus Hariri, si va avea un cuvant de spus in elaborarea strategiei si politicilor Oger. Compania controlata de familia Hariri ar putea utiliza o parte din banii obtinuti de la Saudi Telecom pentru a achizitiona active in Europa de Est, pietele din Kazahsthan si Turkmenistan fiind unele urmarite in special de Oger, a adaugat Hariri.
Oger Telecom va detine si dupa tranzactie pachetul de control de la Oger Telecom. Goldman Sachs a fost consultantul financiar al Saudi Telecom, in timp ce Citigroup este consultantul Oger Telecom.
Compania franceza Vivendi a suspendat in noiembrie discutiile privind achizitia unui pachet de actiuni la Oger Telecom.
Oger Telecom detine 55% din operatorul dominant de telefonie fixa din Turcia, Turk Telekomunikasyon, care la randul sau detine 81% din Avea - al treilea mare operator de telefonie mobila din tara.
"Turk Telekom este o companie uriasa si un generator masiv de bani, astfel ca Saudi Telecom va avea de castigat din aceasta operatiune", a estimat Marc Hammoud.
Saudi Telecom a facut un profit net de 813 mil. dolari in T4.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO