Business Hi-Tech

Semnatura digitala, valabila in SUA

02.10.2000, 00:00 24



Incepand de ieri, in Statele Unite, un simplu click pe mouse va fi suficient pentru a legaliza un document virtual, o data cu intrarea in vigoare a legii privind semnatura electronica, relateaza Financial Times.

Sustinatorii acestei legi considera ca semnaturile electronice vor revolutiona fiecare aspect al tranzactiilor efectuate online intre companii sau intre societati si consumatorii individuali.

Cu toate acestea, expertii avertizeaza ca aceasta revolutie se va desfasura pe o perioada mare de timp in care vor aparea totodata suficiente obstacole in calea acestui proces.

Tehnologia promite insa sa economiseasca in viitor uriase cantitati de documentatie scrisa, necesara de altfel in orice tranzactie incheiata in economia traditionala, si sa accelereze operatiunile online atat cele business-to-business cat si cele business-to-consumer.

La inceputul lunii iulie, presedintele american Bill Clinton a ratificat Legea privind Semnaturile Electronice pentru Comertul National si Global utilizand chiar un asa-numit "smart card" care continea intr-un cip propria semnatura digitala.

Numind aceasta lege "un punct marcant in legislatia americana", Clinton a declarat ca semnaturile electronice vor permite totodata accelerarea ritmului de crestere a economiei si majorarea rolului pe care Internetul il are in dezvoltarea de ansamblu a natiunii.

Desi a utilizat tehnologia digitala pentru a ratifica reglementarea a carei obiect este tocmai acest nou sistem de legalizare a tranzactiilor online, Clinton a contrasemnat documentul prin metoda clasica.

A acorda semnaturii digitale aceeasi valoare legala precum celei conventionale este un pas esential in evolutia Internetului, sunt de parere majoritatea specialistilor.

Dar este sigur ca Declaratia de Independenta pe care se vad semnaturile fondatorilor natiunii americane nu ar fi avut aceeasi valoare culturala daca ratificarea ei era reprezentata prin niste biti.

Martin Marshall, analist la Zona Research, companie de cercetare a pietei, considera ca unul dintre cele mai importanti factori in utilizarea semnaturilor digitale va fi acceptarea acestora de catre societati si de catre consumatorii individuali.

"Cu certitudine ca multi vor avea retineri in a utiliza aceasta tehnologie, cel putin pentru inceput. Dar acest sistem are potentialul de a salva de la pieire multe paduri", comenteaza Marshall.

Cu toate acestea, multe companii si-au declarat deja disponibilitatea de a oferi software pentru implementarea semnaturilor digitale.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO