Business Hi-Tech

Vista nu a scos consumatorii in strada

01.02.2007, 19:36 16

In urma cu 12 ani, Microsoft a introdus un nou sistem de operare, Windows 95, intr-o sclipire naucitoare de marketing care a fost diferita de ceea ce cunoscuse industria pana la acel moment.
Dar la scurt timp dupa ce Microsoft a lansat pe piata Vista, cea mai recenta versiune de Windows, entuziasmul a fost destul de scazut in raport cu asteptarile multora. Luminile de pe Empire State Building nu au fost schimbate in simbolurile Microsoft - rosu, galben si verde, iar cozile din fata magazinelor au fost mult mai scurte, scrie New York Times.
In multe feluri, schimbarea reflecta cat de mult s-a deteriorat influenta Microsoft pe piata tehnologiilor computerizate, in timp ce Google si Apple s-au dezvoltat simtitor. In 1995, fondatorii Google, Larry Page si Sergey Brin, erau proaspeti absolventi de liceu, in timp ce Apple era pe punctul de a reduce mii de locuri de munca pe fondul zvonului ca era tinta unei preluari. Microsoft era la acea vreme liderul de temut si imposibil de invins.
In prezent, peste 95% din computere utilizate in toata lumea ruleaza versiuni ale sistemului de operare Windows.
Doar putini s-au indoit ca Vista va contribui la cresterea vanzarilor de PC-uri si va genera pentru Microsoft si alti jucatori din industrie sa vanda produse high-tech in valoare de miliarde de dolari in acest an. Dar analistii sunt de parere ca natura schimbatoare a aplicatiilor software ar putea transforma Vista in ultimul mare debut software de acest gen.
Si aceasta in mare parte datorita trecerii clientilor de la achizitia de programe cu licente la achizitia de update-uri (actualizari ale versiunilor curente) online si la adoptarea unor servicii gratuite precum Gmail la nivelul Internetului. "Daca ar fi existat o coada in fata magazinului, cu siguranta m-ati fi vazut acolo", a declarat Joe Torres, in varsta de 54 de ani, un gardian care si-a cumparat sistemul de operare Vista in dimineata zilei de ieri dintr-un magazin Best Buy din centrul Manhattan, alaturi de un laptop HP echipat cu Vista, cadou de Sfantul Valentin.
Discursul sustinut de cofondatorul si presedintele Microsoft, Bill Gates, in fata celor peste 100 de jurnalisti britanici prezenti a fost usor contrastant cu lansarea britanica a Windows XP din 2001, la care lista invitatilor a depasit 1.000 de persoane.
Aparitia in presa a lui Gates a inceput cu un "turneu" in patru tari - Franta, Anglia, Scotia, Ungaria si Romania -, pe fondul ingrijorarilor in legatura cu acuzatiile aduse Microsoft pentru monopolul Windows de pe piata de specialitate.
Anul acesta compania estimeaza ca va vinde de doua ori mai multe copii Vista decat numarul licentelor Windows XP comercializate in 2001 si de cinci ori mai multe decat in cazul licentelor pentru Windows 95.
Windows Vista si Office 2007 urmeaza sa fie lansate si in Romania astazi, in cadrul unui eveniment la care va participa si Bill Gates. Totodata, presedintele Microsoft va lua parte la deschiderea oficiala a Centrului Global de Suport Tehnic de la Bucuresti. Gates se va caza in apartamentul prezidential al hotelului Intercontinental.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO