Business Internaţional

Aditya Mittal se pregateste sa-i urmeze tatalui sau la conducerea colosului siderurgic

20.02.2006, 21:16 28

Aditya Mittal este directorul financiar al grupului Mittal Steel si unicul fiu al magnatului otelului Lakshmi Mittal. Fiul indianului a inceput sa intre sub luminile rampei din ce in ce mai mult. Este Aditya mostenitorul bagat in seama de presa sau viitorul creier din spatele imperiului de otel?

Celebrul Henry Ford si-a pregatit unicul fiu, Edsel, pentru preluarea afacerii de familie, exemplul fiind urmat de alti conducatori de companii importante. Printre acestia se numara Edgar Bronfman, presedintele companiei Seagram care i-a lasat locul fiului sau Edgar Jr si Ralph Roberts ce a predat stafeta fiului sau Brian la conducerea grupului Comcast, aminteste The Wall Street Journal.

Acum ca Lakshmi Mittal, cel de-al treilea om dupa valoarea estimata a averii, depasit doar de Bill Gates si Warren Buffett, isi construieste in mod "agresiv" un adevarat imperiu in domeniul siderurgic, multi analisti urmaresc cu atentie evolutia carierei tanarului executiv Aditya Mittal, presedintele si directorul financiar de numai 30 de ani al grupului indian si unicul fiu al lui Lakshmi Mittal.

Duo-ul tata-fiu se afla in atentia tuturor din 27 ianuarie cand cei doi lansau oferta pentru achizitia Arcelor, oferta in valoare de 23,1 miliarde de dolari (19,41 miliarde de euro). Majoritatea oamenilor de afaceri nu au ochi decat pentru Lakshmi Mittal, in varsta de 55 de ani, cel care si-a dezvoltat afacerea de familie de la cateva combinate siderurgice depasite tehnologic la un adevarat imperiu intr-un timp relativ scurt. Cu toate ca este unicul fiu al miliardarului indian si directorul financiar al colosului siderurgic, Aditya Mittal nu beneficiaza de o atentie sporita din partea oamenilor de afaceri sau a jurnalistilor.

Persoanele apropiate companiei il descriu pe Aditya Mittal ca fiind o persoana foarte inteligenta ce acorda o atentie sporita detaliilor si la fel de fermecator ca tatal sau, in timp ce alte persoane il descriu ca fiind foarte arogant. Multi oameni se intreaba daca, dupa achizitia Arcelor ce va fi platita in mare parte cu actiuni la Mittal Steel, Aditya va fi destul de experimentat pentru a ajuta la conducerea unei companii ce va valora aproximativ 40 de miliarde de dolari (33,6 miliarde de euro).

Mittal senior este un sustinator feroce al fiului sau, principalul argument pe care il aduce de fiecare data cand discuta despre acesta este faptul ca Aditya a condus timp de noua ani departamentul de achizitii si fuziuni al companiei si ca in tot acest timp a acumulat destula experienta pentru a conduce compania.

Conform datelor facute publice de firma de cercetari de piata Dealogic, Mittal Steel a facut aproape 50 de achizitii, in valoare de circa 30 mld. dolari (25,21 miliarde de euro), mare parte din acestea fiind facute sub conducerea tanarului Aditya.

"Mittal Steel este o companie care a facut o traditie din a se misca extrem de rapid", a declarat Peter Marcus, partener al firmei de cercetari World Steel Dymanics. "Cu siguranta nu este o companie birocratica", a mai adaugat acesta. Cat despre Aditya Mittal, Marcus il considera "extrem de capabil" ca viitor manager al companiei.

"Aditya are parte de mult respect si loialitate din partea colaboratorilor datorita personalitatii deschise pe care o are", a declarat Nicola Davidsdon, un purtator de cuvant al companiei. "Este intotdeauna deschis la a asculta parerile celorlalti", a mai adaugat Davidsdon. Familia Mittal detine 88% din actiunile corporatiei si Aditya este vazut in proportie covarsitoare ca succesorul tatalui sau la conducerea companiei.

Functia pe care o detine acum nu a fost deloc lipsita de responsabilitati, a comentat Aditya, "au fost cateva persoane care au incercat sa ma intimideze", a declarat acesta referitor la ministrii unor tari in care se faceau privatizari si care incercau sa isi traga cat mai multe beneficii din contractele de privatizare.

Dar cand Lakshmi Mittal a considerat ca studiile pe care fiul sau le-a facut la Wharton School de la Universitatea din Pennsylvania si experienta acumulata in domeniul investitiilor bancare sunt de ajuns pentru al pune in functia de director financiar multi au considerat-o o decizie pripita. "Sunt de parere ca Aditya se considera mult mai experimentat decat este. Aceasta ar putea fi o problema destul de importanta", a declarat Chuck Bradford, analist al firmei Bradforl Research/Soleil. "Pretinde ca a fost analist in domeniul bancar la Credit Suisse First Boston. Este adevarat ca a fost, dar numai pentru sase luni", a adaugat Bradford.

Vorbind despre modul in care a ajuns sa ocupe postul de director financiar Aditya considera ca a ajuns acolo prin propriile puteri. "In fiecare zi ma intreb daca sunt aici pentru ceea ce am facut sau pentru cine sunt. Nu as putea dormi noaptea daca nu as sti ca sunt aici pe merit", a declarat Mittal junior. Cat despre acuzatiile ca ar fi arogant a declarat ca "unii oameni au interpretat gresit intentiile mele".

Lakshmi Mittal s-a nascut intr-o zona desertica a Indiei si a lucrat in tinerete la fabrica detinuta de familia sa langa Calcutta. La varsta de 25 de ani s-a mutat impreuna cu sotia sa Usha si cu fiul de numai 10 luni, Aditya, in Indonezia pentru a dezvolta afacerea familiei in domeniul siderurgic. Dupa o perioada a inceput sa caute si sa achizitioneze combinate siderurgice in Trinidad si Mexic in incercarea de a-si face propria afacere si de a se desprinde de tatal sau. Fiul sau, Aditya, il insotea mai mereu in vizitele pe care le facea la punctele de lucru ale companiei.

Aditya Mittal a declarat ca a fost interesat de afaceri inca de mic copil. Astfel ca la varsta de 13 ani, cand a primit un walkman, a vrut neaparat sa citeasca autobiografia fondatorului Sony, Akio Morita. Mai tarziu a citit autobiografiile presedintelui Microsoft Bill Gates, cea a lui Larry Ellison si a unor oameni de afaceri indieni. Cu toate acestea Aditya afirma ca ii are ca modele pe tatal si bunicul sau.

In timpul cursurilor de la Wharton, Aditya petrecea vacantele de vara studiind afacerile familiei, intrebandu-si tatal diferite probleme financiare si de afaceri si explicandu-i ce a invatat din studiile de caz pe care la citea. Ca director financiar al companiei, Aditya Mittal a dezvaluit ca analizeaza cu mare atentie toate oportunitatile de achizitii de pe intreg globul si cauta cele mai bune solutii prin care sa finanteze aceste achizitii. Tatal sau se ocupa de afacere in ansamblu, dar si de imbunatatirea si eficientizarea activitatilor combinatelor pe care le achizitioneaza.

Aditya Mittal a castigat in 2004 suma de 5,24 milioane de dolari din salarii si bonusuri.

"Eu vorbesc numai cu Lakshmi, niciodata cu Aditya", a declarat directorul executiv al Arcelor Guy Dolle, cu toate ca recunoaste ca fiul miliardarului indian "este tanar si foarte destept". Aditya a declarat ca "am schimbat doar cateva cuvinte cu domnul Dolle", referindu-se la o intalnire importanta ce a avut loc luna trecuta.

Pe data de 13 ianuarie familia Mittal a luat cina cu Guy Dolle la casa din Londra pe care Mittal o detine si pe care a achizitionat-o in 2004 pentru suma de 128 milioane de dolari. La aceasta cina s-a discutat pentru prima data despre fuziunea dintre cele doua companii. Dolle a declarat ca "80% dintre incercarile de fuziune esueaza in mare parte datorita diferentelor culturale". Cei doi Mittal considerand afirmatia lui Dolle una negativa si nereusind sa stabileasca o noua ulterioara au decis sa lanseze o oferta ostila de achizitie a companiei Arcelor.

Ideea de a achizitiona Arcelor a aparut in urma cu aproximativ jumatate de an dupa ce s-a ajuns la concluzia ca platesc mai mult pentru achizitii deoarece mai mereu Arcelor ii concura pentru achizitii.

In timp ce licita pentru un combinat siderurgic din Ucraina pe care pana la urma Mittal l-a achizitionat pentru suma de 4,8 miliarde dolari s-a ajuns la concluzia ca "s-a platit cu aproape un miliard mai mult decat daca cele doua companii (Mittal si Arcelor) ar fi licitat impreuna".

Spre deosebire de tatal sau Aditya aduce mai mult a manager, seniorul fiind mult prea charismatic. De asemenea cei care au participat la mai multe conferinte in care a luat cuvantul Aditya au declarat ca acesta are o putere de convingere foarte mare.

Lakshmi Mittal nu a facut nici o referire la momentul in care ii va ceda locul fiului sau, dar cu siguranta cand acesta va veni Aditya va conduce cu responsabilitate cea mai mare companie din industria siderurgica.



Arta de a construi un imperiu

Lupta pentru suprematia din industria siderurgica globala devine din ce in ce mai personala.

Lupta pentru suprematia din industria siderurgica globala devine din ce in ce mai personala. La sfarsitul lunii ianuarie, directorul Arcelor, Guy Dolle, l-a atacat pe presedintele celei mai mari companii siderurgice din lume, Lakshmi Mittal, spunand ca fiul lui nu este membru al Consiliului de Administratie al Arcelor.

Dolle a facut, astfel, o referire subtila la puterea de decizie pe care o are familia lui Lakshmi Mittal asupra companiei, precum si la rolul important al fiului sau, in varsta de 30 de ani, Aditya, in cadrul Consiliului de Administratie al Mittal Steel.

"Daca Lakshmi Mittal s-ar retrage sau ar fi lovit de un autobuz, iar Aditya ar prelua conducerea companiei, situatia nu ar mai fi la fel de roz pentru Mittal Steel", a declarat o sursa din industrie. Aceasta a precizat, de asemenea, faptul ca Aditya nu are studii superioare, Lakshmi Mittal fiind cel "vinovat" de o viziune strategica.

Sustinatorii Arcelor se indoiesc de independenta consiliului Mittal Steel, cu toate ca presedintele celui mai mare jucator de pe piata siderurgica mondiala neaga acest lucru. La toate acestea se adauga faptul ca numai in jur de 12% din actiunile Mittal Steel pot face obiectul unor tranzactii libere.

Tatal si fiul se completeaza foarte bine unul pe celalalt.

Lakshmi are cunostinte foarte solide in domeniul siderurgic si are o intuitie rar intalnita in descoperirea de noi afaceri, in timp ce fiul sau Aditya se descurca foarte bine in relatiile cu bancherii si investitorii.

"Lakshmi-Aditya este un duet impresionant", a declarat o persoana apropiata companiei. "Aditya este un tanar foarte capabil si de fiecare data tatal sau asculta si parerea lui."

Daca va reusi achizitia Arcelor, prin pozitia pe care o va detine, compania Mittal va avea o influenta mult mai mare asupra stabilirii pretului otelului la nivel mondial, si cel mai important, va elimina cel mai important rival de pe piata. Prin aceasta achizitie, Mittal-Arcelor va detine o cota de 11 procente din piata mondiala de oteluri si vanzari de aproximativ 60 de miliarde de dolari (50,3 miliarde de euro).

Familia Mittal promite ca daca va reusi achizitia vor numi directori cu un grad mai mare de independenta decat in prezent. Referitor la acest lucru, Aditya a declarat ca ar putea ceda postul de director financiar unei persoane mult mai experimentate. "Interesele personale nu intra in discutie cand vine vorba de aceasta problema", a declarat Aditya.

Aceasta intelegere va reduce numarul de actiuni detinute de familia Mittal de la 88% la 50,7 procente. Cu toate acestea, Mittal nu vede nici un motiv pentru care compania sa iasa de sub controlul familiei.

"Din punctul nostru de vedere, companiile detinute de familii creeaza o valoare mai mare pentru actionari", a declarat Mittal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO