Business Internaţional

Bancherii BCE, divizati in ceea ce priveste inflatia

13.12.2007, 16:55 18

Juergen Stark, membru al board-ului executiv al Bancii Centrale Europene, a declarat ca strategii nu sunt de acord cu estimarile propriului staff privitoare la incetinirea cresterii inflatiei sub limita de 2% a bancii in 2009, scrie Bloomberg.
"Noi, cei din consiliul guvernator, am ajuns la o concluzie diferita", a declarat Stark. Consiliul considera ca "riscurile privitoare la stabilitatea preturilor sunt de fapt in crestere. Acest lucru inseamna ca exista riscul ca inflatia sa ramana ridicata pentru o perioada."
Comentariile indica faptul ca BCE nu este convinsa ca rata inflatiei va scadea la mai putin de 2%, ceea ce sporeste probabilitatea deschiderii unei majorari a ratelor dobanzii. Desi banca si-a mentinut rata de referinta la 4% saptamana trecuta in conditiile in care incearca sa realizeze o estimare a efectului declinului pietei rezidentiale americane asupra economiei europene, presedintele BCE Jean-Claude Trichet a declarat ca unii dintre cei 19 membri ai consiliului guvernator au dorit o majorare a costurilor legate de contractarea de imprumuturi.
Inflatia anuala a ajuns la 3% luna trecuta, cel mai rapid ritm de crestere din ultimii sase ani, dupa ce preturile produselor alimentare au crescut, iar preturile la petrol au atins un nivel record. Nici chiar aprecierea cu 11% inregistrata de euro in raport cu dolarul american in acest an nu este suficienta pentru a stopa cresterea inflatiei, a declarat Stark.
Conform proiectiilor staff-ului BCE, prezentate consiliului guvernator saptamana trecuta, inflatia va incetini pana la aproximativ 1,8% in 2009 de la 2,5% in 2008. Trichet a notat faptul ca in ceea ce priveste proiectiile nu sunt luate in calcul efecte cum ar fi majorarile salariale menite sa compenseze cresterea costului de trai. Totusi, a declarat Stark, banca "va lua masuri imediate daca va fi necesar" pentru a se asigura ca "rata ridicata a inflatiei nu declanseaza cereri nejustificate de majorari salariale".
Unii angajati beneficiaza deja de majorari salariale menite sa compenseze cresterea costurilor de trai.
In Germania, cea mai mare economie a Europei, compania de stat Deutsche Bahn a ajuns la un acord cu 135.000 de salariati privitor la majorarea salariilor acestora cu 10% pana in 2010. Cererile de majorari salariale s-ar putea intensifica in conditiile in care functionarii publici din Germania intra in negocieri salariale. Sindicatele au declarat ca acestia ar putea solicita majorari de pana la 7 procente.
"Germania, in special in ultimii ani, a contribuit la moderarea cresterii salariilor in Europa Continentala", a declarat Stark. "Daca Germania nu va mai juca un astfel de rol si daca alte economii din zona euro nu vor compensa acest lucru, atunci exista riscul unei intensificari a cresterii inflatiei", a adaugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO