Business Internaţional

Bancherii sunt chemati la ordine

07.01.2010, 23:10 25

Bancherii centrali i-au chemat pe executivii din sectorulfinanciar la discutii privitoare la noile reglementari bancare carear trebui sa faca ordine in finantele bancilor, incepand cucreditarea, asumarea riscurilor si incheind cu politica debonusuri, care a starnit atata manie in intreaga lume.

Discutiile vor avea loc in cadrul unei intruniri a BanciiReglementelor Internationale (BIS) din acest weekend, scrieBloomberg.

Liderii G-20 s-au angajat in luna septembrie a anului trecut savina cu noi reglementari pana la sfarsitul acestui an prin care saceara bancilor sa detina capital sporit si de mai buna calitate sisa descurajeze indatorarea excesiva.

Guvernatorul bancii centrale a Italiei, Mario Draghi, esteasteptat sa vina cu un raport privitor la progresele inregistratein sensul inaspririi reglementarilor inainte de urmatorul summitG-20.

"Bancherii centrali doresc in mod clar sa puna capat exceselorcare vor aparea cu siguranta din cauza politicii monetare relaxate"instaurate in timpul crizei, a declarat Bill Belchere,economist-sef in cadrul Mirae Asset Securities din Hong Kong. Ladiscutii vor participa si reprezentanti ai fondului de investitiiBlackRock, Citigroup si Wells Fargo. In cadrul invitatiei BIS sespecifica temeri ca firmele financiare revin la modele de asumarede riscuri existente inainte de izbucnirea crizei financiare in2007.

Draghi, presedintele Consiliului de Stabilitate Financiara, aavertizat ca bancile ar putea incerca sa blocheze inasprireareglementarilor, in conditiile in care economia mondiala iese dinrecesiune. Bancile, in contextul redresarii castigurilor si alreturnarii fondurilor primite de la stat, se pronunta impotrivareformelor menite sa restrictioneze riscul pe care si-l potasuma.

Presedintele american Barack Obama si-a exprimat la randul saunemultumirea ca firmele financiare care au beneficiat de sustinereguvernamentala acorda in continuare bonusuri insemnate si se opunmodificarii reglementarilor in domeniul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO