Business Internaţional

Bloomberg: Fondurile grupului Franklin Templeton au încheiat anul trecut cu obligaţiuni ucrainene de 6,4 mld. dolari

Bloomberg: Fondurile grupului Franklin Templeton au...

Autor: Vlad Popescu

20.02.2014, 11:56 164

Fondurile americane Templeton Global Bond Fund şi Templeton Global Total Return Fund, supravegheate de Michael Hasenstab, şi-au majorat deţinerile de titluri ucrainene în dolari emise pe pieţele internaţionale cu 252 milioane de dolari în ultimele trei luni ale anului trecut, la 3,8 miliarde de dolari valoare nominală, potrivit datelor Bloomberg.

Franklin Templeton a acumulat obligaţiuni de stat ucrainene şi în trimestrul al treilea al anului trecut, în valoare de 1,4 miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.

Adăugând şi deţinerea fondurilor din Europa, grupul controlează titluri ucrainene de 6,4 miliarde de dolari, reprezentând mai mult de o treime din valoarea obligaţiunilor în dolari emise pe pieţele externe de guvernul de la Kiev, potrivit celor mai recente date, citate de Bloomberg.

Piaţa financiară ucraineană a suferit miercuri cele mai severe retrageri de capital înregistrate vreodată, pe fondul temerilor investitorilor că ţara s-ar putea îndrepta spre război civil în urma ciocnirilor dure dintre protestatarii care cer demisia guvernului şi forţele de ordine loiale preşedintelui Viktor Ianukovici. Cele mai violente lupte de stradă din Ucraina ultimilor două decenii au lăsat în urmă peste 25 de morţi şi sute de răniţi.

Randamentul de referinţă al obligaţiunilor de stat ucrainene cu scadenţa în luna iunie, cu o valoare nominală de 1 miliard de dolari, a crescut miercuri de aproape două ori, cu 19 puncte procentuale, la 42%, un nou maxim istoric.

Templeton Global Bond Fund are active în valoare totală de 69 miliarde de dolari şi a înregistrat în ultimii 10 ani un randament mediu anual de 8,24%, numărându-se printre cele mai performante fonduri din lume, potrivit datelor Morningstar.

Michael Hasenstab supraveghează fondurile de obligaţiuni ale grupului Franklin Templeton, cu active în valoare totală de 190 miliarde de dolari, şi a fost numit în 2010 de către revista Bloomberg Markets cel mai bun manager al unui fond global de obligaţiuni.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Franklin Templeton au refuzat să comenteze cu privire la obligaţiunile ucrainene acumulate de fondurile din grup.

Purtătorul de cuvânt al Franklin Templeton, Stacey Johnston Coleman, a declarat că fondurile globale de obligaţiuni din grup adoptă de multe ori o abordare contra pieţei, cumpărând sau menţinând deţineri de active decăzute din preferinţele celorlalţi investitori.

Franklin Templeton este unul dintre cei mai importanţi investitori la nivel mondial pe pieţele emergente şi de frontieră. Grupul controlează şi compania care administrează Fondul Proprietatea (FP).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO