Business Internaţional

Bursele din Asia au închis în creştere, pe fondul semnalelor pozitive din China

Autor: Marius Oncu

12.10.2011, 10:13 159

Bursele din Asia au închis miercuri în creştere, susţinute de revenirea cotaţiilor pe piaţa chineză, însă evoluţia pozitivă a fost limitată de temerile că problemele din Europa afectează rezultatele financiare ale companiilor, transmite Reuters.

Creşterea din China a compensat pierderile de pe bursa din Japonia, însă cotaţiile companiilor asiatice au avut evoluţii slabe, în timp ce perspectiva incertă a cererii a influenţat materiile prime, precum petrolul.

Temerile după respingerea în Parlamentulul slovac a Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară, fondul de salvare al zonei euro, au condus la creşterea costurilor de asigurare a datoriilor în Asia.

"Trendul mai amplu este dictat de problemele din Europa, iar respingerea din Slovacia a avut o influenţă negativă, întrucât fondul era esenţial pentru a asigura un sentiment de siguranţă", a spus Hirokazu Yuihama, analist la Daiwa Capital Markets.

Slovacia este ultimul stat care nu a aprobat, încă, planul de urgenţă pentru statele cu probleme financiare din zona euro, iar un nou vot este aşteptat în această săptămână.

Indicele MSCI pentru regiunea Asia Pacific, fără Japonia, a urcat cu 0,4%. Indicele Shanghai Compozit a avansat cu 2,6%, iar Hang Seng al bursei de la Hong Kong cu 1%.

Autorităţile chineze au intervenit pe piaţă pentru a susţine sectorul financiar, iar fondul suveran de investiţii al ţării a cumpărat titluri la marile bănci locale.

În Japonia, indicele Nikkei a pierdut 0,4%, chiar dacă în ultima parte a zilei şi-a redus declinul, susţinut de revenirea cotaţiilor în China.

Pe piaţa petrolului, barilul de ţiţei Brent a avansat uşor la 110,8 dolari, iar ţiţeiul tranzacţionat în SUA a avansat cu 0,4%, la 85,49 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO