Business Internaţional

Ce are magnatul Rupert Murdoch de pierdut daca isi scoate publicatiile de pe Google

06.12.2009, 23:10 22

Rupert Murdoch se plange de luni intregi ca Google ruineazaindustria ziarelor, iar acum s-a decis sa faca ceva in legatura cuacest lucru, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Totusi, propunerea sa este riscanta si ar putea dauna companieiNews Corp in loc de a o ajuta.

Murdoch vrea sa scoata stirile News Corp. din rezultatele decautare ale Google si se afla in discutii cu Microsoft cu privirela includerea continutului doar pe motorul de cautare, Bing, alacestei companii. Microsoft ar urma sa plateasca pentru acestprivilegiu, insa nu se stie clar cat.

Daca Murdoch va reusi in acest demers, exemplul acestuia ar fiprobabil urmat de alti publisheri de ziare aflati in cautarea unornoi surse de venituri intr-o perioada in care cele vechi nu maisunt sustenabile in era digitala.

Proprietarii de ziare sunt ostili Google pentru ca firma obtinevenituri din reclamele afisate langa rezultatele cautarilor destiri.

Printre riscurile atasate propunerii News Corp. se numaradistrugerea veniturilor din publicitate de care majoritateawebsite-urilor de stiri depind, daca traficul scade pentru cautilizatorii Google nu gasesc stirile. De asemenea, nu este clarcare este pozitia autoritatilor in acest caz.

Google aduce pana la 14% din traficul website-urilor de stiriamericane ale News Corp., incluzad New York Post si Fox News,estimeaza Jeffrey Lindsay, analist in cadrul firmei Bernstein.

Multi oameni isi gasesc stirile pe Google, care detine 65% dinpiata americana de cautari, conform comScore. Publisherii de ziareale caror website-uri depind de vanzarile de publicitate vor multivizitatori si au nevoie de Google pentru a-i aduce.

Google aduce organizatiilor de stiri 100.000 de click-uri peminut, conform purtatorului de cuvant al companiei GabrielStricker. "Fiecare din aceste vizite ofera o oportunitate debusiness pentru publisheri", a declarat el.

Oferind exclusivitate motorului de cautare Bing pentru cautareade stiri, publisherii ar asista la o reducere a numarului devizitatori si a sumelor pe care website-urile de stiri le potpercepe advertiserilor.

Sansele sunt reduse ca oamenii sa abandoneze Google, care adevenit atat de important, incat numele sau a devenit si verb.

Microsoft a refuzat sa comenteze, insa teoretic si-ar doriparteneriatul cu News Corp. pentru a majora cota detinuta de Bingdin piata de publicitate pe motoare de cautare in detrimentulGoogle. Microsoft detinea 10% din piata americana de cautare onlinein septembrie, conform comScore.

Unii actionari se tem ca Microsoft ar putea plati News Corp sipublisherilor mai multi bani decat merita acest privilegiu.

De asemenea, autoritatile americane ar putea lua in vizor unacord exclusiv intre News Corp si gigantul Microsoft, sau orice felde actiune comuna a publisherilor de stiri, care ar afecta altecompanii de internet sau consumatorii.

Daca s-ar alatura acestei initiative, alti publisheri americaniar fi afectati mai dramatic pentru ca acestia sunt cu mult mai micidecat News Corp si depind cel mai mult de vanzarile depublicitate.

A risca sinuciderea ar putea sa nu para o idee atat denebuneasca publisherilor in conditiile in care un numar in cresterede cititori renunta la abonamentele pentru editiile tiparite, iarveniturile din publicitate scad.

In contextul in care multi se confrunta cu datorii importante,acestia trebuie sa ia in considerare unele masuri radicale dupadisponibilizari masive.

"Nu pot supravietui la scara cu care sunt obisnuiti pe segmentulonline daca nu gasesc un nou model economic", declara TomRosenstiel, care se ocupa de Project of Excellence in Journalism."Daca miscarea News Corp. va avea succes, Google ar putea spune«Stai putin, este foarte important pentru noi sa ne mentinem cotadin piata cautarilor». Este in interesul Google ca industria destiri sa supravietuiasca", adauga Rosenstiel.

"Singurul mod in care o astfel de strategie ar afecta Googleeste ca toate ziarele importante si sursele majore de stiriincluzand AP si Reuters sa fie de acord cu constituirea unuicartel", considera Lindsay din cadrul Bernstein.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO