Business Internaţional

Cererile gresite impiedica accesul Ungariei la fondurile Uniunii Europene

22.11.2004, 00:00 14



Ungarii se lupta sa aiba acces la fonduri de dezvoltare comunitare in valoare de peste 5 miliarde euro. Din cauza unor greseli, jumatate din cererile totale au fost respinse, relateaza EU Business.



Potrivit expertilor, aceste performante slabe s-au manifestat in ciuda numarului mare de organizatii care promit intreprinzatorilor sa ii ajute la colectarea acestor bani.



Dupa o prima serie de cereri verificate, 50% din ele au fost respinse, a declarat Ferenc Kertesz, director la Asociatia Expertilor in Cereri Adresate Uniunii Europene. "10% din cereri erau corecte, 40% au trebuit trimise inapoi spre a fi corectate, in timp ce 50% au fost complet respinse", a spus Kertesz.



Majoritatea cererilor sunt inaintate prin intermediul asa-numitului Program Operativ pentru Competitivitatea Economica, elaborat de Ministerul Economiei pentru a face mai competitive intreprinderile mici si mijlocii, oferind grant-uri pentru echipamente sau site-uri pe internet.



"Pana in prezent, am primit 6.534 cereri, din care 5.148 prin Programul Operativ pentru Competitivitate Economica", a declarat Katalin Havas, de la Agentia Nationala pentru Dezvoltare.



Agentia Nationala pentru Dezvoltare este organismul guvernamental responsabil de coordonarea cererilor de fonduri adresate Uniunii Europene. Programul Operativ pentru Competitivitate Economica reprezinta 90% din cererea totala de resurse pentru dezvoltare.



Ungaria ar avea dreptul la 5,4 miliarde euro in fonduri comunitare, destinate fermierilor si proprietarilor de intreprinderi mici si mijlocii. Solicitantii trebuie sa poata acoperi jumatate din necesarul total, iar UE, guvernul si municipalitatile locale vin cu restul de fonduri.



"Solicitantul trebuie sa poata finanta jumatate din proiect, si trebuie sa aiba contabilitatea in ordine, ceea ce nu este un fapt foarte raspandit in cazul companiilor din Ungaria", a avertizat Judit Posteiner de la Logostrade, companie care ii ajuta pe cei care intocmesc cereri pentru UE. "In plus, sunt atat de multe certificate necesare pana la un anumit termen limita, incat numai procurarea lor de la toate ministerele este o sarcina aproape imposibila", a mai spus ea. In consecinta, multe companii cauta ajutorul expertilor in solicitari adresate Uniunii Europene, dintre care unii pot fi incompetenti sau chiar infractori.



Faptul ca programele de training pentru cereri de finantare adresate UE sunt accesibile numai functionarilor publici face dificila separarea adevaratilor profesionisti in domeniu.



"Aproape orice scoala poate lansa un astfel de program dar nimeni nu ii poate evalua calitatea", a afirmat Posteiner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO