Business Internaţional

Comisia Europeană a redus prognoza de creştere economică a UE în 2012 de la 1,9% la 0,6%

Comisia Europeană a redus prognoza de creştere economică a UE în 2012 de la 1,9% la 0,6%

Foto: Reuters

Autor: Marius Oncu

10.11.2011, 20:13 236

Comisia Europeană a înrăutăţit, joi, prognoza de creştere economică în 2012 pentru Uniunea Europeană, de la 1,9% la 0,6%, şi a avertizat că nu exclude posibilitatea unei recesiuni "puternice şi prelungite", potrivit cotidianului Wall Street Journal.

Economia spaţiului comunitar se confruntă cu trubulenţe financiare, încredere scăzută, măsuri de austeritate în ţări membre şi o încetinire a principalilor parteneri comerciali, potrivit prognozei economice de toamnă a CE.

Totodată, prognoza pentru zona euro a fost revizuită de la 1,8% la 0,5%.

De la prognoza anterioară, din mai, criza din zona euro s-a intensificat, subminând încrederea consumatorilor. Pachetele de măsuri de austeritate adoptate în mai multe ţări au afectat creşterea economică. Cererea din partea sectorului privat, pe care economiştii se bazau pentru a susţine recuperarea, nu s-a accelerat suficient.

"Probabilitatea unei perioade mai prelungite de stagnare este ridicată. Şi, având în vedere incertitudinea neobişnuit de mare referitoare la decizii politice cheie, o recesiune puternică şi prelungită, însoţită de volatilitate a pieţelor financiare, nu poate fi exclusă", a declarat şeful diviziei economice a CE, Marco Buti.

Comisarul pentru economie şi afaceri monetare, Olli Rehn, a notat că prognozele CE se bazează pe presupunerea că măsurile eficiente împotriva crizei datoriilor suverane vor conduce la o revenire treptată a încrederii.

"Aceasă evoluţie este acum în pericol, întrucât guvernele din zona euro caută o modalitate de a asigura Italia", a spus el.

În pofida valului de măsuri de austeritate, datoria raportată la PIB va atinge un maxim de 90,9% la nivel european în 2013, potrivit CE. Nivelul de îndatorare al Greciei va urca aproape de 200,% anul următor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO