Business Internaţional

Companiile spaniole nu ar fi rezistat dacă nu ar fi fost susţinute de investiţiile realizate peste graniţe

26.08.2010, 23:58 17

Cele mai mari companii ale Spaniei au supravieţuit şi chiarprosperat în timpul perioadei de declin economic ca urmare asutelor de miliarde de dolari pe care le-au investit peste hotareîn ultimele două decenii, relevă un raport publicat de Elcano RoyalInstitute, un think-tank cu sediul în Madrid, citat de FinancialTimes.
În lipsa unor astfel de investiţii semni­fica­tive, se arată înraportul referitor la mul­ti­na­ţionalele spaniole semnat deWilliam Chislett, "unele dintre aceste com­panii ar su­­pravieţuicu greu perioadei de rece­siune pe piaţa locală". Economia Spanieiînregis­trează o creştere extrem de modestă după aproape doi ani derecesiune, iar analiştii se aşteaptă ca aceasta să întâmpine încon­ti­nuare probleme timp de cel puţin încă un an.
Companii ca Telefonica din domeniul tele­comunicaţiilor, Repsol YPFdin sectorul energiei, Santander, din cel bancar şi Inditex dindomeniul articolelor vestimentare şi-au stabilit o prezenţă stabilăpe pieţele externe şi au beneficiat de pe urma expunerii faţă deeconomiile emergente.
În cazul Telefonica, de exemplu, opera­ţiu­nile desfăşurate înAmerica Latină şi Europa, cu excepţia Spaniei, au generat 67% dinvenituri şi 60% din profitul ope­ra­ţional în prima jumătate aacestui an. Pro­fitul grupului a avansat cu aproape 10%, până la3,78 mld. euro în primele şase luni ale anului în raport cuperioada similară a anului trecut, deşi profiturile obţinute de pepiaţa spaniolă s-au diminuat.
Un alt exem­plu este Inditex, cel mai mare retailer deîm­brăcăminte de la nivel euro­pean, care în primele trei luni aleacestui an a obţinut un profit de 301 mil. euro, în creştere cu 63%faţă de perioada si­mi­lară din 2009. În primul trimestru din 2010com­pania a deschis 98 de ma­gazine în 29 de state, ajungând astfella 30 aprilie la un total de 4.705 magazine în 76 de ţări. Întri­mestrul doi Inditex a pătruns pentru prima dată şi pe piaţa dinIndia. Mai mult, gigantul şi-a cres­cut şi numărul de anga­jaţi dela 88.924 la 93.779.
Acelaşi lucru este valabil şi în cazul altor companii mari. Încazul celor 33 de companii incluse în ca­drul indicelui spaniolIbex 35 care ra­por­ta­seră rezultate pe primul semestru până lare­dac­tarea raportului, ve­ni­turile totale rea­li­zate de pepiaţa spaniolă scă­zu­seră cu 1,5% com­parativ cu primul se­mestrual anului trecut, în timp ce veniturile ob­ţi­nute de pe pieţeleexterne avansaseră cu 13,3%.
"Expansiunea în afară, cu foarte puţine ex­cepţii, s-a dovedit unsucces răsunător", se arată în raportul citat mai sus. După ce auatins un nivel anual record de 137 mld. do­lari în 2007,investiţiile directe străine rea­li­za­te de Spania au ajuns la 646mld. dolari la sfârşitul anului trecut, echiva­len­te cu peste 44%din pro­du­sul intern brut al ţării.
"Spania, împreună cu Coreea de Sud şi Taiwan, a produs cel mai marenumăr de multi­naţionale cu adevărat globale din rândul ţărilorcare în anii '60 nu dezvoltaseră încă o bază industrială solidă",se arată în raport.
Grupurile spaniole s-au concentrat iniţial pe America Latină, undeprincipalele limbi vorbite sunt spaniola şi portugheza, iar înperioada 1993-2000 regiunea a primit 61% din investiţiile neteexterne ale Spaniei. Mai târziu, atenţia Spaniei s-a reorientatcătre Europa, în special către Marea Britanie, cât şi către StateleUnite şi Asia.
Spania are în prezent 10 companii în cadrul listei Fortune Global500 a celor mai mari commpanii din lume din punctul de ve­dere alveniturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO