Business Internaţional

Criza din Europa văzută cu ochii americanilor: ţările care au luat ajutor extern îşi vor restructura datoriile

Criza din Europa văzută cu ochii americanilor: ţările care au luat ajutor extern îşi vor restructura datoriile

Mohamed El-Erian este directorul executiv al Pacific Investment Management (PIMCO), companie care deţine cel mai mare fond de investiţii în obligaţiuni din lume

Autor: Catalina Apostoiu, Livadariu Andreea

10.04.2011, 23:45 43

Criza datoriilor suverane din Europa urmează să intre într-onouă etapă, după ce Portugalia a urmat Grecia şi Irlanda şi aapelat la ajutor financiar extern, este de părere Mohamed El-Erian,şeful PIMCO, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţiiamericane, cu active de peste 1.000 mld. dolari.

În locul unui domino care ar ameninţa să implice şi alte ţări,apelul Portugaliei ar putea aduce mai aproape restructurareadatoriilor celor trei ţări care au luat deja bani de la UE şi FMI,spune El-Erian, citat de Bloomberg.

Ruptură în Europa din cauza Greciei
Ideea restructu­ră­rii datoriilor nu este una nouă. Grecia, alecărei datorii vor ajunge la finele anului la peste 150% din PIB,este văzută drept prima ţară care o va apuca pe această cale.

Posibilitatea restructurării datoriilor de către Grecia esterespinsă ferm acum atât de către comisarul european pe problemeeconomice şi monetare Olli Rehn, cât şi de către oficiali BCE,chiar dacă unii oficiali europeni au ridicat această problemă,potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters.

Mai mulţi miniştri de finanţe din zona euro au transmispreşedintelui BCE Jean-Claude Trichet că se îndoiesc de capacitateaGreciei de a-şi atinge ţintele fiscale şi au sugerat că Atena artrebui să-şi restructureze datoriile. Trichet, însă, a blocataceastă idee, spunând că nu este dispus să o ia în discuţie. OlliRehn a declarat la rândul său că exclude această posibilitate.Potrivit preşedintelui BCE, o restructurare ar putea diminuaîncrederea în întreaga zonă euro şi ar putea afecta puternicbăncile care deţin titluri greceşti.

Ministrul german de finanţe Wolf­gang Scaeuble a caracterizatînsă temerile lui Trichet privitoare la pie­ţele de capital dreptexagerate.

Opoziţia faţă de ideea restructu­rării datoriilor Greciei rămâneridicată la nivelul regiunii. Guvernul grec a respins-o în modrepetat, iar BCE o respinge din start. Totuşi, unii oficialiguvernamentali din zonă admit ceea ce economiştii susţin de luniîntregi, şi anume că o formă de restructurare ar putea fi necesarăla un moment dat, probabil anul viitor.


Portugalia este ultima ţară care va apela la ajutorextern

Deşi Portugalia este a treia ţară din zona euro care urmeazăaceastă cale în mai puţin de un an, următoarea fază a crizei arputea fi diferită. Portugalia negociază un bailout înainteaalegerilor sale din iunie. Astfel, ţării i-ar putea fi dificil săvină cu angajamentele de politică esenţiale pentru tipul de sprijincare menţine Grecia şi Irlanda pe linia de plutire.

Mecanisme de tranziţie vor fi necesare până la desemnarea unuicabinet capabil şi dispus să se angajeze la un program de reformemultianual credibil. După valoarea la care sunt plasate pe piaţădatoriile Portugaliei, probabilitatea ca această creditare deurgenţă să fie însoţită de o restructurare a datoriilor după 2013este din ce în ce mai mare, mai spune El-Erian.

Dacă acest lucru se va materializa depinde nu numai dePortugalia, ci şi de ceea ce se va întâmpla în Europa. Astfel, vafi bailout-ul Portugaliei urmat de noi probleme în zona euro sau vamarca Portugalia faza în care vor apărea rezultate cu adevăratdiferen­ţiate?

Până acum temerea era că bailout-ul Portugaliei este un nou semncă criza datoriilor din zona euro se va extinde, următoarele pelistă fiind Spania şi Italia, ambele economii de peste 1.000 demiliarde de euro, pentru a căror salvare Europa va fi nevoită săplătească mult mai mult decât în cazul Greciei, Irlandei şiPortugaliei.

Din fericire, susţine Mohamed El-Erian, această probabilitateeste în scădere, în condiţiile în care un număr în creştere debănci europene reuşesc să atragă capital privat suplimentar.

Dacă această tendinţă va continua, UE, BCE şi FMI şi-ar puteaschimba abordarea cu privire la ajutorul acordat celor trei ţări.Accentul se va muta dinspre lichiditate către solvabilitate cu multînainte de 2013.



Pentru Portugalia, banii de laUE vin la pachet cu măsuri deausteritate

Autorităţile europene au anunţat că sunt pregătite să acordePortugaliei un pachet de salvare de 80 de miliarde de euro, cucondiţia acceptării unui set de măsuri care s-ar putea dovedi maisever decât cel care a dus în urmă cu două săptămâni la demisiaprimului-ministru Jose Socrates, scrie The Wall Street Journal.

Miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale aiUniunii Europene, reuniţi la sfârşitul săptămânii trecute înUngaria pentru a discuta pe tema crizei datoriilor din zona euro,au cerut Portugaliei reforme structurale, concretizate în "ajustărifiscale ambiţioase", care să aducă nivelul deficitului şi aldatoriei la un nivel sustenabil. "Regulile sunt foarte clare.Oricine are nevoie de asistenţă de la celelalte state membre aleUniunii Europene sau ale zonei euro trebuie să adopte măsurisustenabile pentru a reduce deficitele, deoarece acestea reprezintămotivul pentru care au nevoie de ajutor", a spus WolfgangSchaeuble, ministrul german de finanţe.

Pentru a se asigura că pachetul de salvare va beneficia desusţinere din partea guvernului care va fi ales în data de 5 iunie,oficialii europeni vor negocia condiţiile bailout-ului cuprimul-ministru demisionar Jose Socrates şi cu principalele partidede opoziţie. Ministrul portughez de finanţe a atras atenţia căpartidele aflate în opoziţie ar trebui să negocieze direct cuoficialii UE şi FMI, pentru ca acestea să-şi asumeresponsabilitatea.

Nivelul înalt al deficitului nu reprezintă unica dificultate cucare se confruntă Portugalia, întrucât sistemul bancar întâmpină şiel probleme. Băncile au fost principalii cumpărători ai titlurilorde stat emise de guvern, iar în momentul în care au rămas fărălichidităţi, acestea au făcut apel la Banca Centrală Europeană.Cert este că negocierea condiţiilor de acordare a pachetului desalvare nu va fi uşoară, întrucât "pachetul de măsuri pe care îl vaadopta Portugalia trebuie să fie mai strict, mai greu şi mult maicuprinzător, faţă de cel care nu a obţinut votul parlamentului", aspus ministrul finlandez de finanţe Jyrki Katainen. (AndreeaLivădariu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO