Business Internaţional

Cum să spui „nu” când eşti tentat să spui da

Cum să spui „nu” când eşti tentat să spui da

Autor: Bianca Dorobanţu

12.01.2016, 00:00 127

Arta de a spune “Nu” poate fi o provocare pentru majoritatea oamenilor. Cercetătorii americani au descoperit că atât timp cât pentru o persoană este mai dificil să refuze un angajament, cu atât creşte predispoziţia pentru un nivel mai ridicat de stres, posibilitatea de surmenare şi de despresie. Cei care îşi adaugă sarcini de îndeplinit la cele deja existente pentru că nu ştiu cum să refuze şi sunt stresaţi din această cauză îşi pot uşura viaţa dacă iau în calcul cinci moduri de a spune „nu”, scrie Forbes.

1. Prioritizează

Înainte să devii bun la a spune nu, trebuie să ştii la ce merită să spui da, considerând că prin oportunitatea pe care o refuzi, accepţi o alta, ceva ce ai prefera să faci sau ceva care este mai important pentru tine pe termen lung. Îţi va fi mai uşor să spui nu dacă îţi stabileşti priorităţile, de exemplu când ai de ales între a te înscrie într-o fundaţie, care ar însemna să fii mai mult timp plecat de acasă sau să îţi petreci acel timp cu familia.

2.  Fă-ţi timp pentru a te gândi înainte să iei o decizie

Chiar dacă ai tendinţa de a accepta un anumit angajament, este mai bine să îţi iei răgaz timp de o zi înainte de a da un răspuns. Astfel, îţi va fi mai uşor să refuzi după ce ai avut timp de gândire şi analiză asupra avantajelor şi dezavantajelor deciziei în cauză. Totodată, în acest timp poţi formula cel mai bun mod de a spune nu.

3. Intercalează un „nu” între doi „da”

Acest lucru face ca refuzul să fie mai uşor de acceptat şi este un bun mod de a explica activităţile în care sunteţi deja angrenaţi.  De exemplu, dacă şeful tău îţi cere să lucrezi în weekend, iar tu ai deja activităţi planificate pe care nu le poţi amâna, explică-i şefului tău acest angajament (primul da), apoi faptul că nu vei putea lucra în weekend („nu-ul”), terminând prin confirmarea angajamentului faţă de companie şi faţă de munca ta (al doilea da), asigurându-te că nu există şi alte moduri de a contribui prin munca ta, fără să fie nevoie de a veni în acele zile.

4. Spune un „nu” hotărât

Când spui „nu”, trebuie să eviţi fraze neclare cum ar fi „ Nu cred că pot” sau „Nu sunt sigur”, pentru că ar putea fi considerate cu uşurinţă drept „da”.

5. Fii pregătit pentru a repeta refuzul

 Uneori poate fi necesar să spui de mai multe ori că refuzi să îţi iei un anumit angajament, pentru a te face bine înţeles, iar dacă pe lângă „nu” aţi oferit şi un motiv, este mai simplu să îl repeţi sau să spui „nu” încă o dată. Nu te retrage într-un colţ, încercând să îţi explici doar ţie motivul refuzului. Pentru a-ţi fi înţelese intenţiile trebuie să fii ferm. Astfel, refuzul unui nou angajament le onorează mai bine pe celalalte deja existente, oferind posibilitatea de le îndeplini pe acestea cu succes.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO