Business Internaţional

Fiscul retrage bani din conturile Iukos

09.09.2004, 00:00 21



Compania petroliera Iukos a pierdut 79,3 mld ruble (2,7mld $) dupa hotararea ministerului de finante de a retrage fondurile aferente taxelor neplatite de gigantul rus in 2001. Iukos spune ca masura este ilegala, ea nefiind aprobata judiciar.



Fiscul a inceput deja colectarea banilor pe 2001, restul de pana la 120 mld ruble reprezentand penalizari pentru intarzierea platilor, spune Alexander Shadrin, purtatorul de cuvant al companiei.



Iukos a depasit deja cu o luna termenul limita de platire a impozitelor pe 2000, in valoare de 3,4 mld de dolari, aprobat prin decizie juridica, compania reusind sa plateasca doar 2 mld de dolari. In plus, Iukos are interdictie de a vinde actiuni pentru a-si putea achita datoria.



Decizia de plata fortata pune compania in situatia de a plati peste 6 mld de dolari, spune Shadrin.



Fiscul rus nu a vrut sa comenteze pentru moment aceasta situatie.



O alta masura ar putea fi obligarea companiei de a pune in vanzare unitatea petroliera detinuta de Iukos in Siberia, Yuganskneftegaz, pentru a putea acoperi datoria.



Actiunile companiei s-au depreciat cu 75% din aprilie pana acum , desi productia bruta a crescut cu 8 procente si exportul cu 7,5 procente.



Compania detine peste doua procente din piata mondiala de profil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO