Business Internaţional

General Electric iar a rămas fără noroc: gigantul american îşi reduce drastic dividendele pentru a doua oară în mai puţin de un an

General Electric iar a rămas fără noroc: gigantul...

Autor: Bogdan Cojocaru

31.10.2018, 00:04 177
General Electric (GE), cândva un simbol al supremaţiei industriale ame­ri­ca­ne, şi-a redus pentru a doua oară în mai puţin de un an dividendele şi a pre­zentat un plan radical de restruc­turare a di­vi­ziei de echipamente pentru industria ener­giei după ce rezultatele financiare pentru trimestrul trei au arătat că decli­nul grupului continuă, scrie Financial Times.

GE şi-a diminuat dividendele de la 12 cenţi pe acţiune la doar un cent, ceea ce-i permite să facă economii de cash de aproape patru miliarde de dolari pe an în vremuri când finanţele companiei sunt sub presiuni enorme.

Presiunile au fost accentuate de con­tribuţia de 5,1 miliarde de dolari făcută de GE la fondul său de pensii. În 2017, compania a contribuit cu doar 1,2 mi­liarde de dolari. Acţiunile GE s-au pră­buşit cu 6%  la deschiderea de ieri a burselor de pe Wall Street.

Rezultatele financiare raportate ieri sunt primele din mandatul noului director general Larry Culp, care a pre­luat luna trecută cârma colosului după re­tragerea intempestivă a lui John Flannery.

Rezultatele includ o reducere de 22 mld. dolari a fondului co­mer­cial al di­vi­ziei de echipamente pentru industria ener­getică. Compania a anunţat această mane­vră, care are legătură în principal cu achiziţia diviziei de energie a Alsom în 2015, luna trecută după înlocuirea lui Flannery.

De asemenea, compania a dez­văluit că Securities and Exchange Commis­sion, jandarmul pieţelor finan­ciare ame­ricane, a extins o investigaţie privind ne­re­guli contabile cu con­tractele pe termen lung ale companiei pentru a acoperi reducerea de 22 de miliarde de dolari a fondului comercial. Şi Departa­men­tul justiţiei a lansat o anchetă în acest caz.

„După primele mele săptămâni ca CEO, îmi este clar că GE este o com­panie puternică, cu o echipă talentată şi tehno­logie grozavă“, a explicat direc­torul Culp.

GE a raportat pentru trimestrul trei pier­deri totale de aproape 23 de miliarde de do­lari, echivalentul unor pierderi de 2,6 dolari pe acţiune comparativ cu un profit de 16 cenţi pe acţiune în urmă cu un an.

Veniturile au scăzut cu 4%, la 29,6 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO