Business Internaţional

Germania, Franta si Italia, puse la colt de Comisia Europeana

09.01.2003, 00:00 22

Germania, Franta si Italia, primele trei economii din zona euro, au fost avertizate ieri de Comisia Europeana care le-a cerut sa-si reduca cheltuiele sau sa creasca impozitarea pentru a-si diminua deficitele bugetare, chiar cu riscul unei franari a cresterii economice, relateaza Bloomberg.
Germania a depasit anul trecut limita impusa de Uniunea Europeana (UE) pentru ponderea deficitului bugetar in produsul intern brut (PIB) si este foarte probabil sa fie urmata anul acesta de Franta. Italia va trebui sa ia masuri mai ferme pentru a-si reduce datoria guvernamentala, cea mai mare din cele 15 state din UE, au comentat reprezentantii Comisiei .
Economiile celor 12 state din zona euro ar putea sa scada in primul trimestru al anului curent in medie cu 0,2%, potrivit estimarilor facute de Comisie. Aceste probleme au fost aduse in atentia opiniei publice la numai o zi dupa ce presedintele Statelor Unite G.W. Bush a anuntat un pachet fiscal de stimulare economica in valoare de 670 de miliarde de dolari in urmatorii zece ani. Acest plan ar putea sa amplifice insa considerabil deficitul bugetar al Statelor Unite.
"Este anormal sa le crem acestor state sa-si reduca acum deficitele bugetare", a declarat Paul De Grawe, un jurist belgian care a candidat anul trecut pentru functia de vicepresedinte al Bancii Centrala Europene. "Cel putin pentru Germania este cu siguranta nepotrivit. Nu exista un risc pentru datoria de tara si nu va face decat sa inrautateasca lucrurile".
Comisia a recomandat ieri guvernului condus de cancelarul german Gerhard Schroder sa ia masuri pana cel tarziu in luna mai pentru a reduce deficitul de anul curent sub limita de 3% din PIB, a afirmat marti purtatorul de cuvant al Comisiei Gerassimos Thomas.
Consumatorii europeni, care au avut in decembrie cel mai scazut nivel al increderii din ultimii cinci ani si jumatate, au redus cheltuielile de consum care reprezinta mai mult de jumatate din economia de 7.000 de miliarde de dolari a regiunii.
Situatia Germaniei este printre cele mai slabe din Europa. Anul trecut economia germana a crescut cu numai 0,5%, potrivit estimarilor facute de Bundesbank, iar deficitul sau a atins 3,8% din PIB.
In timp ce UE preseaza guvernele sa-si reduca deficitele bugetare, cel al Statelor Unite continua sa se adanceasca. Anul trecut Statele Unite au raportat un deficit de 159 de miliarde de dolari, primul dupa patru ani consecutivi de excedente.
Mai mult, programul de relaxare fiscala propus de presedintele Bush ar putea duce deficitul de anul acesta la 300 de miliarde de dolari, cel mai mare din istoria Statelor Unite, spun analistii.
Recomandarile de ieri facute de comisarul pentru afaceri externe Pedro Solbes au nevoie de aprobarea ministrilor europeni de finante care se vor intalni pe 21 ianuarie.
Germania a crescut taxele pentru energie si contributiile la asigurari sociale la inceputul acestui an in incercarea de a acoperi deficitul in crestere, reducand astfel veniturile disponibile ale consumatorilor.
Propunerile de austeritate au fost facute intr-un moment in care UE incearca sa introduca mai multa flexibilitate pentru limitele stabilite in "pactul de stabilitate", calificate anul trecut drept "stupide" sau "rigide" de catre presedintele Comisiei Romano Prodi.
O mai mare flexibiliate a regulilor se confrunta insa cu opozitie din partea unor tari precum Finlanda, singura tara din zona euro care se pare ca va raporta un excedent bugetar anul acesta.
Deficitul bugetar al Frantei este de 2,9% pentru anul 2002 si exista un "risc evident" de a depasi anul acesta limita de 3% din PIB, a afirmat in noiembrie Solbes.
Atenuarea cresterii economice ar putea sa adanceasca si mai mult deficitul.
Guvernul francez si-a realizat bugetul pentru anul 2003 avand la baza o crestere economica de 2,5%. Ministrul de finante Alain Lambert a declarat insa luni ca avansul economic nu va depasi 2%.
Italia a intrat in vizor pentru ca nu a reusit sa-si reduca datoria guvernamentala care a crescut anul trecut la 113,3% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO