Business Internaţional

Germania si Italia mentin animata economia Europei

02.10.2006, 15:32 21

Economia zonei euro ramane pe val, chiar daca maximul cresterii economice a fost atins la jumatatea anului. Datele sunt sustinute de studii asupra mediului de afaceri si consumatorilor date publicitatii in Germania si Italia, titreaza International Herald Tribune.
Grupul de cercetari GfK estimeaza ca dorinta germanilor de a cumpara a fost in septembrie cea mai mare de la unificarea tarii in 1990, pe fondul anuntatei cresteri a taxei pe valoarea adaugata cu trei puncte procentuale, pana la 19%, de la 1 ianuarie 2007. Hotararea luata de coalitia condusa de Angela Merkel are ca scop micsorarea presiunii asupra finantelor publice.
In aceeasi luna, increderea in mediul de afaceri din Italia a depasit maximul din iunie, uimindu-i si pe cei mai multi dintre economisti. Grupul italian de crecetare ISAE si-a ajustat indicele increderii in mediul de afaceri de la 97,3 la 94,9 pentru august. Si oamenii de afaceri din Germania afiseaza optimism in ceea ce priveste mediul economic al zonei euro, rezultatele raportului prezentat de Institutul Ifo fiind cele mai bune din ultimii 15 ani.
Franta a raportat o scadere a increderii in mediul de afaceri ca rezultat al ingrijorarilor in privinta exporturilor, dar consumul ramane la cel mai inalt nivel din iulie 1999.
Datele intaresc convingerea ca Banca Centrala Europeana va continua sa creasca dobanda de referinta pentru a stopa inflatia, chiar daca pretul petrolui este in scadere.
Intr-un studiu dat publicitatii saptamana trecuta 79 din 80 de economisti apreciaza ca Banca Centrala va mari dobanda de referinta din zona euro la 3,25%, iar 71 dintre ei sunt de parere ca aceasta va creste la 3,5% in decembrie.
Banca Centrala Europeana se confrunta cu o crestere a masei monetare si o expansiune neasteptata a creditului in luna august.
Cresterea economica pe al doilea trimestru in zona euro a depasit-o pe cea a Stetelor Unite, aceasta fiind de 3,6% fata de acelasi trimestru al anului trecut. Economisti prevad o scadere a ritmului de crestere spre sfarsitul anului, dar nu una dramatica, consumul Germaniei urmand sa creasca in aceasta perioada.
In afara zonei euro rezultatele sunt mixte. Indicele suedez KOF arata o scadere pe septembrie a increderii in mediul de afaceri, dar consumul ramane puternic.
Rata cresterii economice din Anglia a fost revizuita de Biroul National pentru Statistici de la 0,8% la 0,7% ca rezultat al supraestimarii veniturilor din pariurile la Cupa Mondiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO