Business Internaţional

Hong Kong şi Letonia sunt ţările unde casele s-au scumpit cel mai mult

Hong Kong şi Letonia sunt ţările unde casele s-au scumpit cel mai mult

Autor: Livadariu Andreea

28.03.2011, 23:41 33

Piaţa imobiliară mondială operează la două viteze diferite, cupreţurile proprietăţilor din Occident care stagnează şi cele dineconomiile emergente care cresc în viteză, scrie cotidianulbritanic The Guardian.

La nivel mondial, preţurile caselor au înregistrat o creşteremodestă anul trecut, de 2,8%, după ce au înregistrat un declin de3,8% în anul 2009, potrivit unui raport al firmei Knight Frank. ÎnRomânia, preţurile locuinţelor au scă­zut anul trecut cu 15%,conform calculelor ZF.

Cele mai importante creşteri au fost înregistrate în Asia deSud-Est, iar cele mai scăzute în Europa. În Hong Kong, preţurile ausărit cu 20%, fiind regiunea cu cele mai mari creşteri de preţ depe piaţa imobiliară, în timp ce Irlanda a înregistrat cel maiimportant declin de 11%, potrivit Knight Frank.

Valoarea imobiliarelor din Marea Britanie a crescut cu doar0,7%, în timp ce în Germania creşterea a fost cu 3%. În SUA,preţurile au pierdut 4,1%.

"Datele ascund diferenţe regionale majore, precum şi diferenţede la stat la stat. Aceste date anuale ascund faptul că un numărtot mai mare de ţări sunt puse în situaţia unor mişcări negativeale preţurilor", spune Liam Bailey, director al departamentului decercetare imobiliară din cadrul Knight Frank.

Procentul ţărilor care au înregistrat un declin al preţurilor pesegmentul imobiliar a crescut de la 31% la 41% în a doua jumătate aanului 2010. Liam Bailey a atras atenţia că piaţa imobiliară dinunele regiuni din Asia, precum Mumbai sau coasta de est a Chinei,riscă să se "înfierbânte", după ce preţurile s-au dublat în numai18 luni.

"Previziunile din acest an din SUA şi Europa sun în direcţiaunor creşteri slabe. În SUA, rata de creştere a preţurilor ar puteafi puţin peste zero, în timp ce în Europa, aceasta ar putea fi zerosau chiar negativă", a mai spus Bailey. "Se pare că pieţele dinAsia vor scăpa de o cădere a preţurilor, dar în multe dintrefostele «pieţe fierbinţi», căderea preţurilor din acest an pare unlucru cert", a mai adăugat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO